Yoksulluk tarih oluyor!
Son 20 yılda 1milyar insan yoksulluk sınırının altında yaşamaktan kurtuldu. Yapılan araştırmalar 2030 yılında yoksulluğun ortadan kalkabileceğini gösteriyor.
1950’li yıllarda dünyanın yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Bugün insanlık o noktadan çok uzakta, yoksulluğu ortadan kaldırmak için birçok şey yapılıyor. 1990 yılında gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun %43’ü yoksulluk sınırının altında yaşarken 2010 yılında bu oran %21’e kadar geriledi. Bu süreçte yoksulluk sınırının altında yaşayan 1 milyar insan yoksulluk sınırının dışına çıktı. Böylece Birleşmiş Milletlerin “Milenyum Kalkınma Hedefleri” çerçevesinde 2015 yılı için koyduğu hedeflere 5 yıl önce yani 2010 yılında ulaşılmış oldu.
Tüm bu gelişmelere karşın bugün dünyada yaşayan 7 milyar insandan 1.1 milyarı yoksulluk sınırı olan tanımlanan, günlük 1,25 doların altındaki gelirle geçinmeye çalışıyor. Yoksulluk sınırının altındaki bu insanlar sadece eğitim, sağlık, uygun giyim ve barınak gibi temel ihtiyaçları için değil, fiziksel ve ruhsal sağlıkları için bile yeterli gıda alamıyorlar. Şimdi hedef geriye kalan 1 milyar insanın da 2030 yılına kadar yoksulluktan kurtarılması… Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere birçok uluslararası kuruluş ve hükümet birlikte hareket ediyor.
Sihirli formül: Büyüme ve adil gelir dağılımı
Peki, yoksulluk nasıl oldu da bu şekilde geriledi?
Yanıt; gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı büyüme sayesinde…
1960-2000 yılları arasında ortalama %4,3 olan gelişmekte olan ülke büyüme oranları 2000-2010 yılları arasında %6’lara kadar yükseldi. Bilindiği gibi büyüme yoksulluğun en büyük düşmanı… Yapılan araştırmalar büyümenin yoksulluk üzerinde üçte iki oranında etkili olduğunu gösteriyor. Daha adil gelir dağılımı da diğer üçte biri oluşturuyor. Örnek verecek olursak; yüzde 1’lik bir büyüme gelir dağılımı bozuk olan ülkelerde yoksulluğu %06 oranında azaltırken gelir dağılımı daha dengeli olan ülkelerde bu oran %4,3’e ulaşıyor.
Son 20 yılda yoksullukta görülen gerilemenin başrol oyuncusu Çin, 1981-2010 yılları arasında 680 milyon insanı yoksulluktan çıkarmayı başardı. 1981 yılında Çin nüfusunun %84’ünü oluşturan yoksulluk sınırındaki insanların oranı bugün %10’a kadar geriledi. Yapılan öngörüler bize sırada Hindistan ve Afrika ülkelerinin olduğunu gösteriyor.
Gelişmekte olan ülkelerin nüfusunun %16’sını oluşturan yoksulların 2030 yılında %3’e kadar düşmesi hedefleniyor. Eğer büyüme oranları daha hızlı ve gelir dağılımı daha eşit olursa bu oranın %1,5’e ve hatta sıfıra kadar düşmemesi için hiçbir sebep yok…
Kaynak: The Economist