Yaşam Mars’tan…
Floransa’da düzenlenen Goldschmidt Toplantısı’nda dünyada yaşamın nasıl başladığına ilişkin daha önce ortaya atılmış dikkat çekici bir tez geliştirilerek yeniden gündeme getirildi. İlk canlı hayatının Mars’ta başladığı ve göktaşlarıyla dünyaya taşındığı fikri ABD ’deki Westheimer Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Steven Benner tarafından daha da somut hale getirildi. Benner,yaşamın önkoşulu olan ilk moleküllerin, yani RNA, DNA ve proteinleri oluşturan atomların nasıl bir araya geldiğini çözmeye çalışıyor. Benner bor ve molibden elementlerinin, bu proteinlerin oluşumunda kilit bir öneme sahip olduğunu vurguluyor.
RNA için gereken bor mineralinden Dünya’da yeterince bulunmadığı, Dünya’daki molibdenumun da “kimyasal formülünün doğru yapıda olmadığı” sanılıyor. Hayatın oluşması için molibdenumunoksitlenmiş hali gerekiyor. Bunun için de su olmazı lazım. Su ise Dünya’dan çok önce Mars’ta oluştu.
Brenner “Bundan 3 milyar yıl önce Dünya yüzeyinde fazla oksijen yoktu ama Mars’ta vardı. Hayat başladığı sırada oksitlenmiş molibdenum Dünya’da var olamazdı.” diyor. Mars’ta hayatın başladığına dair bir diğer kanıt da Dünya’nın tamamen suyla kaplı olduğu sırada Mars’ın daha kuru bir yüzeyi olması.Bor madeni de ancak kuru yerlerde bulunabiliyor. Brenner’ın bir tespiti daha var:“Hayatın oluşumu değil de, sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda, iki gezegen arasında Dünya üstün olanı.”
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23872765
Etiket: Mars, Goldschimidt Toplantısı, molibdenum, bor, RNA, DNA