Türkler çok çalışıyor
İnsanlarının en çok çalıştığı ülkelerin başında yer alan Türkiye yaşam kalitesi en düşük ülke oldu. Kötü eğitimde, hava kirliliğinde, kadına şiddette 34 ülke arasında birinciyiz.
Türkiye’nin üyesi olduğu 34 sanayileşmiş ülkenin oluşturduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) geçen hafta açıkladığı rapora göre durum pek parlak değil. Çalışma saatleri, temel yaşam standartları, eğitim seviyesi, kadınların siyasetteki yeri ve çevre koşulları gibi başlıklarda Türkiye son sıralarda. Rapora göre Türkiye’de çalışanların yüzde 45’inden fazlası haftada 50 saat ve üzerinde çalışıyor. Türkiye bu tabloda açık ara önde.
Yasal olarak haftada maksimum 48 saat çalışma süresine izin verilen Avrupa’da bu oran yüzde 10’ların altında. OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 9. Yani 34 ülkede nüfusun yüzde 9’u 50 saatten fazla çalışırken Türkiye’nin yüzde 45’i bu rakamı yakalamış durumda. Kadına şiddet oranında da Türkiye OECD üyeleri arasında sondan 7’nci sırada…
Havamız da pis
Türkiye hava ve su kirliliği açısından da sorunlu… Hava kalitesi açısından esas alınan PM10 ölçümlerine göre Türkiye sondan ikinci sırada. Eğitimde tablo iç açıcı değil. 25-64 yaş arasındaki nüfusta lise ve yükseköğrenim sahibi olanların oranı yüzde 30’un biraz üstünde. Türkiye bu oranla son sırada yer alıyor. Temel ihtiyaçlar ve bakıma ayrılan süre gibi konularda da Türkiye sonlarda yer alıyor. Çalışma sürelerinin uzunluğu da bu bölümde bir kez daha karşımıza çıkıyor.
Çünkü çalışma süresi arttıkça insanların kişisel bakım, sağlık ve kişisel gelişime ayırdıkları süre azalıyor. Yüzde 45’inden fazlası 50 saatin üzerinde çalışan Türkiye iş verimliliği açısından olduğu gibi kişisel bakım söz konusu olduğunda da son sıralarda yer alıyor.
Kaynak: Türkiye’ de Yeniçağ
Etiketler: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, OECD, Türkiye çalışma saatleri, yaşam kalitesi, hava kirliliği, su kirliliği