Sürücüsüz otomobil
İndeks Konuşmacı Ajansı ve Leigh Bureau üyesi, Ekonomist Robert J. Gordon, TÜSİAD, “CEO Forumu”nda iş dünyasının ileri gelenleri ve ekonomistlerle buluştu.
Küresel kriz sonrasında güncel ekonomik tartışmaların ele alındığı Forum’da konuşan Robert J. Gordon, ekonomik büyüme için bugünkü inovasyon hızının yeterli olmayacağı savını yeni örneklerle destekledi. İnovasyon hızının son 40 yıldakinden çok daha az olduğunu söyleyen Gordon “Sürücüsüz otomobiller attan kurtulup otomobilin icat edilmesinden daha inovatif ve toplumu derinden etkiyecek bir gelişme değil” dedi.
Amerika’nın temel ekonomik sorunlarının demografik yapı, eğitim, borç yapısı ve gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu söyleyen Gordon, önümüzdeki dönemde inovasyon hızının artabileceği yönünde de önemli bir sinyal almadığını söyledi. Amerika’daki teknolojik gelişimin dünyanın geri kalanı için büyük önem taşıdığını ifade eden Gordon “ Amerika dünya için teknolojik sınırı oluşturuyor” dedi.
Para kazanan çok çalışmak istemez
Toplumların zenginleştikçe daha az çalışmak istediklerini ifade eden Gordon, bu durumun toplam üretim ve büyümeyi olumsuz etkilemeye devam edeceğini söyledi. Kadınların evlerinden çıkmasını verimliliği artırdığını belirten Gordon, “Amerika’da Üniversite mezunlarının yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor. Böyle giderse iyi eğitimli kadınlar evlenecek erkek bulmakta zorlanacaklar” dedi.
Toplumun en büyük sorunlarından biri olan gelir adaletsizliği de konuşmanın dikkat edici başlıklarından birisiydi. Gordon’un büyüme konusundaki endişesinin, toplumun gelir bakımından daha alt seviyelerdekileri kesimi için daha da fazla olduğunu ifade ettiği konuşmasında “ En üstteki yüzde 1’lik kesim toplam gelirin yüzde 52’sini elde ediyor. Ortalama büyümenin yüzde 2 olduğu bir ortamda spor veya sanat dünyasının yıldızları yüzde 10 büyüyorlar. Fakat tarihsel sürece baktığımızda şu anda ortalama büyümenin yüzde 13 altındayız” dedi.
Güney Kore Amerika’yı geçebilir
İnovasyon ve büyüme ilişkisinde Amerika’nın çok daha fazla ileri gitmesinin zor olduğunu ifade eden Gordon, önümüzdeki dönemde yeni ülkelerin ön plana çıkabileceğine dikkat çekti. Gordon, Çin ile ilgili öngörüleri henüz erken bulduğunu söylerken “ Güney Kore ve Kuzey Avrupa ülkeleri bir süre sonra yaşam standartları açısından Amerika’yı geçebilir” dedi.
Türkiye ile ilgili gelişmelere de değinen Gordon, Türkiye’nin 1995-2012 yıllarında arasında prodüktive büyümesinde oldukça büyük bir başarı yakaladığını ifade etti. Gordon “ Son 17 yılda Amerika’da dot.com patlamasına rağmen ortalama yüzde 1.47 prodüktivite büyümesi yaşanırken Türkiye’de bu oran yüzde 2.52 oldu. Hatta rakamlara bakmadan önce ben daha fazla olduğunu düşünüyordum” dedi.