Sular yükseliyor
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri devam ederken bir yanda sel ve kuraklık sonucu yaşanan felaketler, diğer yanda ise doğayı karşısına alarak enerji üretmeye çalışanlarla çevrecilerin mücadelesi sürüyor.
Balıklar telef oluyor
Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan Bendimahi çayının debisi düşünce balıklar telef oldu. Tarımsal sulamaya bağlı olarak debisi düşen çayda nesli koruma altına alınan inci kefalleri yaşıyordu. Her yıl mayıs-haziran aylarında yumurtlamak için akıntının tersine doğru uçarcasına hareket ederek ilginç bir doğa olayı oluşturan inci kefalleri için bu durum endişe verici. Çayda suyun azalmasının sebebi ise tarımsal sulama. Oysa köylüler hala arazilerini yeterince sulayamamaktan şikayetçi.
Diğer tarafta ise Çorum’da bulunan Obruk Barajı’nda kurulan bir tesisin çalışanları yetkilere acil çağrıda bulundu. Binlerce balığın kıyıya vurduğunu ve çoğunun da yüzeyde çırpındığını gören çalışanlar balık ölümlerinin nedeninin araştırılmasını talep etti. Yetkilier su ve ölü balıklardan numune aldı.
Deniz seviyesi yükseliyor
İklim değişikliği yalnızca küçük ada devletlerinin değil, denize kıyısı olan ülkeler için de büyük tehdit oluşturuyor. Tema Vakfı da iklim değişikliğinin sebep olduğu deniz seviyesindeki artışın, Türkiye’nin kıyılarındaki şehirleri de tehdit ettiğini savundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2012’de yayınladığı bir çalışmaya göre, Türkiye’de büyük şehirlerde meydana gelen sel hasarlarına bağlı maddi kayıplar, depremlerin neden olduğu maddi kayıplara yaklaşıyor. Tema Vakfı’nın açıklamasına göre deniz seviyesi geçtiğimiz yüzyıla oranla yaklaşık 20 santimetre yükseldi.
Karabiga nefes alacak
Karabiga’da yapılmak istenen kömür santraline Çanakkale İdari Mahkemesi dördüncü defa “dur” dedi. Oysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu projeler için 2012’de ÇED olumlu raporu vermişti. CENAL Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen santralin ÇED olumlu kararı alındıktan sonra çevredeki birçok sivil toplum örgütü harekete geçti. Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Biga Çevre Derneğinin açtığı dava üzerine Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından, yerleşim alanlarına çok yakın olduğu ve tarım arazilerine ve deniz yaşamına etkileri nedeniyle iptal edildi.
İki nükleer santral yetmez, üç olsun!
Çevrecilerin karşı çıkmasına rağmen Enerji Bakanlığı nükleer santraller konusunda hız kesmiyor. Akkuyu’da ve Sinop’ta yapılması kararlaştırılan iki nükleer santrale ilave olarak Enerji Bakanlığı üçüncü santral için yer tespit çalışmalarını başlattı. Bakanlık, İğneada alternatifine ek olarak Sinop’taki mevcut sahaya ikinci bir santral daha yapılmasını gündemde. Gerekçe ise denize yakınlık, depremsellik, nüfusun azlığı gibi parametrelerin tümünü Sinop’un karşılaması. Akkuyu’da Ruslar tarafından yapılacak ilk nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları son aşamaya gelirken, santralin inşasına 2016’da başlaması, 2020’de bitirilmesi ve 2022’de elektrik üretilmesi hedefleniyor.