Parayı erkekler ödüyor
Türkiye’nin otomobil sahibi olma alışkanlıkları değişiyor. Yapılan araştırmalara göre 20 yıl önce otomobil sahipliği öncelikli olarak ‘başarı sembolü’ olarak gösterilirken bugün ‘özgürlük ve bağımsızlık sembolü’ öncelik sıralamasında en önde yer alıyor.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Cetelem Araştırma Merkezi’nin Türkiye’nin de içinde olduğu 8 Avrupa ülkesinde otomobil sahip olma alışkanlıkları üzerine yaptığı araştırma açıklandı. Otomobil sahipliği 20 yıl önce yüzde 52 ile ‘başarı sembolü’, yüzde 37 oranı ile de ‘özgürlük ve bağımsızlık sembolü’ olarak görülüyordu. Araştırma sonuçları bugün bu görüşlerin değiştiğini ve otomobil sahipliğini ‘özgürlük ve bağımsızlık sembolü’ olarak görenlerin oranının yüzde 52’ye yükselerek ilk kriter haline geldiğini gösteriyor.
Otomobilciler kadını keşfetti
Ekonomik hayatta kendine daha fazla yer bulan kadınlar arasında bu oran daha da yükseliyor. Hal böyle olunca otomobil markaları reklamlarından pazarlama ve satış stratejilerine kadar ‘kadın müşteri’yi öncelik haline getirdi. TEB Cetelem Satış ve Pazarlama Direktörü Sercan Büyük bayram, müşterileri arasında kadınların yüzde 30 civarında olmasına rağmen araç alırken parayı erkekler ödese de belirleyici kadın olduğuna dikkat çekti.
Kadınlar araç paylaşımına mesafeli
Ankete katılan 4 bin 830 kişinin 10 yıl sonrasının eğilimlerine dair beklentileri ise yüzde 37 oranında otomobilin diğerleri gibi bir ulaşım aracı olacağı yönünde. Rapor, eskiden olduğu gibi otomobilin gelecekte de aile bütçesinin en önemli kalemlerinden biri olacağını ve ‘böyle bir masraf kapısının’ ilerde araç paylaşımını yaygınlaştıracağını ortaya koyuyor. Burada kiralamayı kapsayan ulaşım paketi, küçük toplulukların bir araya gelecek araç paylaşımında bulunması ve şirketler kanalıyla ortak araç kullanımı söz konusu olacak. Araştırmaya katılanlar Avrupalı erkek sürücülerin yüzde 47’si bu türden sistemlere doğrudan evet demediği halde sıcak baktıklarını ifade ederken, kadınlarda bu oran sadece yüzde 37’de kalıyor. Bu da kadınların araç paylaşımına sıcak bakmadığını, daha çok kendi sahip olduklarını araçları kullanmayı tercih ettiklerini ortaya koyuyor.
Türkler ortak araca sıcak bakıyor!
‘Özel otomobiller gelecekte yeni bir toplu taşıma şeklinin parçası haline gelirse ne olacak?’ sorusuna Avrupalılar biraz çekimser yaklaşıyor. Avrupalıların yüzde 20’si ‘ortak otomobil kullanırım derken bu oran Türkiye’de yüzde 60’ların üzerine çıkıyor. Her Avrupalıdan en az dördü, önümüzdeki on yıllık dönemde ortak otomobil kullanımına hazır olduğunu belirtirken yüzde 61 ile Türkler, yüzde 45 ile İtalyanlar ve yüzde 44 ile Almanlar, bu konuya daha sıcak bakıyorlar. Belçikalılar ise yüzde 29 ile paylaşıma en az açık olan toplum…
Kaynak: Hürriyet