Oyunun kuralları değişti
Sosyal medya sadece yeni bir iletişim kanalı değil; kontrolü neredeyse imkansız, etki alanı çok geniş farklı bir “iletişim oyunu”. Hızı ve ulaştığı kitlenin büyüklüğü, kriz iletişimi yönetiminde bütün kuralların değişmesine neden oluyor. Bilgi ve kriz yönetimi alanlarında uzmanlaşmış “Public Information Emergency Response”un kurucusu Gerald Baron, sosyal medya hayatımızda yokken kriz sonrası süreçlerin nasıl işlediğini ve bugün, yani online iletişim çağında krizler karşısında değişen dinamikleri aktarıyor.
Baron’ın sunumunda, insanoğlu “offline iletişim çağındayken” krizin ortaya çıkışı ile başlayan süreçler şöyle özetleniyor: “Eskiden kriz patlardı, planlaması yapılırdı, medya (TV ve gazeteler) bilgilendirilirdi, medya da halkı bilgilendirirdi.”
Baron, sosyal medya sonrası işlerin çok daha farklı ilerlediğini söylüyor: “Kriz patlar, olay yerindekiler akıllı telefonlarıyla kayıt alırlar, hemen görüntüyü paylaşırlar… Bilgi, online olan milyonlara anında ulaşır”. Bu da planlamanın ve medya iletişim stratejilerinin tamamen değişmesine neden oluyor. Artık bilginin/olayın kendisi ile bilgiyi alacak kitle arasında çok farklı bir süreç yaşanıyor. Kriz iletişiminde, stratejileri belirlemeden önce dünyanın yepyeni bir iletişim oyununun içinde olduğunu çok iyi anlamak ve benimsemek gerekiyor.