Orta sınıfa güzel haber!
<><–>
<><–>
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Hızlı Gelişen Pazarlar Raporu açıklandı. Aralarında Türkiye’nin yanı sıra Çin, Brezilya, Arjantin, Çek Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri, Polonya, Gana ve Kazakistan’ın bulunduğu 25 ülkeye ait ekonomik tahminlere yer verilen raporda önümüzdeki dönemde söz konusu pazarlarda orta sınıfın önemli ölçüde genişleyeceği ifade ediliyor. Rapora göre, 2022 yılında araştırmaya konu olan 25 ülkede, yıllık geliri 35 bin doları aşacak kişi sayısı 200 milyonu bulacak. Türkiye’de 35 bin dolarlık yıllık geliri olan kişi sayısının 10 milyona ulaşması beklenirken bu rakamın Çin’de 80 milyon, Brezilya ve Rusya’da ise 15 milyon kişi olacağı öngörülüyor.
Büyüme yüzde 3,3 olacak
Ülkelerin ekonomik büyümelerine ilişkin tahminlerin de yer aldığı raporda Türkiye GSMH’sinde 2014 yılında yüzde 3,3’lik bir artış beklendiği ifade ediliyor. 2013 yılı ortasından beri yaşanan bozulmaya rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiği belirtilen raporda şu ifadelere yer veriliyor;
“Öte yandan yatırımcıların risk almaya daha az gönüllü olduğu bir dönemde, cari açığı kapatmak için duyulan büyük miktarlı dış finansal kaynak ihtiyacı Türk Lirası’nda değer kaybının süreceği anlamına geliyor. Hane halkı ve şirketler kısa vadede daha ihtiyatlı olacak. Bütün bunları göz önünde tutarak 2013 yılında gerçekleşen yüzde 4,2’lik büyümenin ardından 2014 yılında Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının yüzde 3,3 büyüyecek.”
Cari açık endişesi devam edecek
Türkiye’nin özellikle döviz kurunun rekabetçi olduğu günümüz koşullarında, büyümek için global ekonomik toparlanmadan yararlanması gerektiğinin vurgulandığı raporda, bunlara ek olarak, ekonomik büyümeye ilişkin uzun vadede duyulan iç güvenin hala yüksek olduğu vurgulanıyor. GSMH büyümesi 2015 ve 2016 için yüzde 5 olarak tahmin edilirken, enflasyonun da makul seviyede kalması bekleniyor. Bununla birlikte, “GSMH’ye oranı yüzde 7’den daha fazla olması beklenen cari açık, bir endişe unsuru olarak kalmaya devam edecek” değerlendirmesi yapılıyor.
Hızlı gelişen ülkeler 2015’te yüzde 5 büyüyecek
Rapor, 2013’teki nispi yavaşlamanın ardından hızlı gelişen 25 ülkenin toplam ortalama büyümesinin 2014 yılında yüzde 4,7’ye, 2015 yılında ise yüzde 5’e çıkacağına işaret ediyor. Global ölçekli sıkı para politikalarına doğru bir şekilde yanıt verilememesi durumunda söz konusu ülkelerden sermaye çıkışları yaşanacağı, para birimlerinde zayıflama olacağı tahmin ediliyor. Bunlara bağlı olarak da büyümenin 2014’de yüzde 3,7, 2015 yılında ise yüzde 2,8’le sınırlı kalacağına dikkat çekiliyor.
Kaynak: PSM