Mesleki eğitim, kazanca yansıyor
Avrupa Mesleki Eğitimi Geliştirme Merkezi (CEDEFOP), mesleki eğitimin faydaları üzerine 15 AB ülkesi raporlarından hazırladığı “İnsanlar, Organizasyonlar ve Ülkeler için Mesleki Eğitimin Yararları” başlıklı yeni bültenini yayımladı. CEDEFOP’un mesleki eğitimin faydalarını aktardığı yayın, hem çalışanlar hem de kurumlar için önem arz ediyor.
CEDEFOP’un hazırlamış olduğu çalışma, ülkeler arasındaki farklı sonuçları gözler önüne seriyor. Danimarkalı araştırmacılar yetişkin eğitiminin ve daha sonraki dönemlerde alınan eğitimlerin katılımcının profesyonel hayatında olumlu etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Hollanda’daki araştırma sonuçları, mesleki eğitim alanların kazançlarındaki artışa dikkat çekiyor. Mesleki eğitime katılmaya devam eden personelin katılmayanlara göre yüzde 3,3-15,7 aralığında daha fazla kazandığını gösteriyor.
15 AB üyesi ülkeyi kapsayan bülten, ülkelerin, mesleki eğitimleri daha yüksek verimlilik elde etmek için kullandığına da işaret ediyor. Ülkelerin daha yüksek verimlilik elde etmek için yüksek ve orta seviyedeki mesleki yeterliliklere ihtiyacı olduğunu belirten çalışma, bu görüşünü yüzde artışlarıyla açıklıyor. Yayına göre, yüksek orta seviye mesleki becerilerdeki yüzde 1’lik bir artışla birleşen düşük orta seviye mesleki becerilerdeki yüzde 1’lik bir artış İspanya ve Hollanda’daki trend verimliliğini yüzde 3,5 ila 4 arası artırıyor. Ayrıca gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi bakımından, temel mesleki eğitim ile sağlanan düşük orta seviye ve yüksek orta seviye becerilerindeki benzer artışlar yaklaşık yüzde 1,5 ile 2,5 arası artan GSYH ile en yüksek İspanya ve Almanya’da görülüyor. İngiltere ve İsveç’te bu oranlar yüzde 0,75 seviyelerinde seyrediyor.
Mesleki eğitim hem çalışana hem kuruma faydalı
Bülten, mesleki eğitimin kazanımlarını hem bireyler hem de kurumun işgücü üzerinden değerlendiriyor ve aralarındaki ilişkiye değiniyor. Hazırlanan bülten, çalışanların, eğitim fırsatlarını bir “hediye” veya kurumun kendilerine yaptığı olumlu bir yatırım olarak gördükleri zaman işlerinde daha fazla çaba sarf ettiklerini gösteriyor.
Mesleki eğitim beraberinde güveni getiriyor
Yayına göre mesleki eğitim, çalışanlar arasında ve çalışanlarla yönetim arasında bir güven ortamı geliştirerek güçlü bir etkileşim alanı oluşmasına sebep olabilir. Güven ortamı, özellikle çalışanlar mesleki eğitimin bilhassa şirketin faydasına olmadığından emin olduklarında oluşuyor.
Bülten, mesleki eğitimler sayesinde oluşturulabilecek rekabet ortamlarından da bahsediyor. Mesleki eğitimlerin, kurumların stratejilerini geliştirmeleri için çalışanların hem doğru bilgi, beceri ve yeteneklere hem de doğru tutum ve davranışlara sahip olmasını sağlayacağını anlatıyor. Kurumlar ve çalışanların en çok birlikte hareket etme fırsatı elde ettiklerinde kazandıklarını ifade ediyor.
Etiketler: çalışma, mesleki eğitim, güven ortamı, işte huzur, çalışma hayatında güven