Skip to content
Kriz Yönetimi Danışmanlığı
Kriz Yönetimi Danışmanlığı
Kriz Yönetimi Danışmanlığı

Kriz Yönetimi Nedir?

Kriz yönetimi, beklenmeyen olaylarla başa çıkmak için stratejiler hazırlamayı ve uygulamayı, bunların kuruluşunuz üzerindeki etkisini en aza indirmeyi içerir. Doğal afetler, siber saldırılar veya küresel mali krizler gibi kaçınılmaz büyük ölçekli acil durumların genellikle bir markanın itibarına zarar vermesi pek olası değildir.

Elbette, bu durumlar derhal ve doğru bir şekilde ele alınmalıdır, ancak müşteriler bu sorunlar ortaya çıktığında otomatik olarak bir işletmeyi suçlamayacaktır. Öte yandan, bir gözetim veya kötü bir karardan kaynaklanan önlenebilir krizler, bir organizasyonun adını çamura sürükleyebilir.

İşte tam bu noktada kriz yönetimi, bir şirketin beklenmedik, etkili sorunlara yanıt olarak yaptığı şeydir. Krizlerin birçok biçim alabileceğini düşünürsek, bir şirketin birden fazla kriz yönetim planı olabilir. Örneğin bir hava yolunun, bir terör tehdidiyle başa çıkmak için, kasırga gibi hava olaylarıyla başa çıkmaktan farklı kriz yönetim stratejileri olabilir.

Kriz Yönetiminin Önemi

Bir organizasyon olarak kriz yönetiminiz; doğal afet, siber güvenlik saldırısı, teknolojik başarısızlık ve ekonomik durgunluk gibi beklenmeyen olaylar sırasında şirketinizi kurtarabilir ya da batırabilir.

Beklenmedik olaylarla veya tahmin edebileceğiniz bir riskle karşı karşıya olsanız da, bir kriz yönetim planı bu olayların olası olumsuz etkisini azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Bir kriz yönetim stratejisi ile belirli bir tehdide yanıt olarak hangi adımları atmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Özetle bir kriz yönetim planı sizi en kötüsüne hazırlar, böylece ne zaman ne yapacağınızı bilirsiniz.

Kriz Yönetimi Türleri Nelerdir?

Kriz yönetiminin farklı kaynaklarda farklı türleri var. Örneğin, proaktif kriz yönetimi en yaygın türlerden biri. Bu strateji, olası bir krizi önlemek veya operasyonlarınız üzerindeki etkilerini azaltmak için planlama yapmayı gerektirir. Bir acil durum fonu ayırmak veya fabrika aniden çalışamaz duruma gelirse diye yedek üretim tesisleri bulundurmak buna örnektir.

İtibar krizi yönetimi de vardır. Bunun için bir kriz iletişimi kurgulamak oldukça önemli. Bu türün temelinde yatan amaç, kurumun itibarını ve marka imajını olumsuz tanıtım, skandal veya tartışmalardan korumak ve hasarı en aza indirmektir.

Doğal afetler kaynaklı kriz yönetimi türü ise deprem, kasırga, sel veya orman yangını gibi çeşitli doğal afetlerden kaynaklanan ve hızlı müdahale ve iyileştirme eylemi gerektiren krizlerle başa çıkmayı içerir.

İnsan kaynakları kriz yönetimi ise iş yerinde meydana gelen kazalar, çalışanların uygunsuz davranışları, işçi uyuşmazlıkları gibi çalışanları ilgilendiren konularla ilgili krizlerle başa çıkmak demektir.

Görüldüğü üzere krizlerin türüne göre farklı kriz yönetim türleri var. Ortaya çıkan krizin içeriği ne ise, onu yönetmek için farklı gereklilikler vardır.

Kriz Yönetiminin Amacı Nedir?

Aslında bunun basit ve kısa bir yanıtı var: Şirketin/işletmenin krizden en az zararla çıkmasını sağlamak. Fakat bunu biraz daha açalım:

  • Güvenlik ve refahı korumak: Kriz yönetiminin birincil amacı çalışanların, müşterilerin ve diğer paydaşların güvenliğini ve refahını sağlamaktır. Bu, acil durum müdahale planlarını uygulamayı, zamanında ve doğru bilgi sağlamayı, tehlike ve riskleri azaltmak için gerekli eylemleri yapmayı içerir.
  • Operasyonlardaki kesintileri en aza indirmek: Bir kriz sırasında, kuruluşların operasyonlarındaki kesintileri en aza indirmeleri ve mümkün olduğunca iş sürekliliğini sağlamaları önemlidir. Amaç, krizin getirdiği zorlukları ele alırken görev açısından kritik uygulamaların sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktır.
  • Kriz iletişimi sağlamak: Etkili iletişim, kriz yönetiminin temel hedeflerinden biri. Kuruluşların, paydaşları bilgilendirmek, endişeleri gidermek ve kriz müdahalesinin ilerlemesi hakkında güncellemeler sağlamak için açık ve şeffaf iletişim kanalları oluşturması gerekir. Bu, farklı kitlelere etkili bir şekilde ulaşmak için geleneksel medya, sosyal medya ve dahili iletişim kanalları gibi çeşitli iletişim platformları kullanmayı içerir.
  • İtibar ve marka imajını korumak: İş hayatında itibar her şeydir. Kriz yönetiminin amaçlarından biri de bunu korumaktır. Kriz sırasında olumlu bir itibar ve marka imajı sürdürmek çok önemlidir. Kuruluşlar, krize dürüstlük, şeffaflık ve empatiyle yaklaşarak itibarlarını korumaya çalışmalıdır.

Kriz Yönetimi Süreci Nasıl İşler?

Buna aslında “kriz yönetim planı” demek de mümkün. Bir kriz yönetim planı, bir kriz meydana gelirse işletmenizin nasıl tepki vereceğini ana hatlarıyla belirtir. Kriz anlarında herkesin görevlerini iyi bir şekilde bilmesi ve yerine getirmesi için süreci adımlara bölebilirsiniz. Buna göre öne çıkan bazı adımlar sırasıyla şu şekilde:

    • Kriz liderlik ekibinizi belirleyin: Kriz yönetim planlamasında ilk adımı atmadan önce, kriz planlama süreci boyunca işbirliği yapacağınız bir lider ekibi seçin. Ekibiniz, kriz sırasında harekete geçecek kişileri içermelidir.
    • Riski değerlendirin: Şirketinizin karşılaşabileceği çeşitli riskleri değerlendirmek üzere bir beyin fırtınası düzenleyin.
    • Krizin işletmeye etkisini belirleyin: Her risk farklı sonuçlara yol açabilir, bu nedenle bunları ayrı ayrı analiz etmek önemlidir. Bunlar müşteri kaybı, zarar gören itibar, gecikmiş satışlar, kaybedilen gelir olabilir.
  • Eylemleri belirleyin: Tanımladığınız her riski ele alın ve tehdit gerçekleştiğinde ekibinizin buna yanıt vermek için hangi eylemleri gerçekleştirmesi gerektiğini belirleyin. Örneğin, yazılım alanında çalışıyorsanız ve şirketiniz bir siber saldırı yaşarsa, ağı güvence altına alacak birine, haberi müşterilerinize iletecek birine ihtiyacınız olabilir.
  • Planı gözden geçirin: Kriz planınız tamamlandığında, boşluk olmadığından emin olmak için nihai planı inceleyin. Kriz yönetim planınızı tekrar gözden geçirin ve yılda en az bir kez güncelleyin çünkü potansiyel riskler zamanla değişebilir.

Kriz Yönetimi Hizmetlerimiz

İndeks’in kriz iletişimi danışmanlığı ile ilgili verdiği hizmetleri keşfedebilir, şirketinizi korumak için bu hizmetlerden yararlanabilirsiniz. İşte hizmetlerimizden bazıları:

  • Sözcü Eğitimi: Kriz anında kurum adına en doğru mesajları verebilmek için yöneticilere ve sözcülere iletişim eğitimi verilir.
  • Krizde Sözcü İçerikleri: Kriz anında kullanılacak mesajlar ve basın açıklamaları gibi içerikler ile ilgili hizmet verilir.
  • Kriz İletişim Süreci Yönetimi: Kriz öncesi, kriz anı ve kriz sonrası ile ilgili bir hizmettir. Risk analizi, kriz senaryolarının oluşturulması, paydaşlarla etkili iletişim stratejileri, kriz sonrası iletişim stratejileri gibi adımları içerir.
  • Role Playing: Olası kriz senaryoları üzerinden tatbikatlar ve interaktif kriz yönetim çalışmalarını içerir.
  • Krizde Medya ile İletişim: Basın toplantılarının yönetimi, medya ile ilişkilerin güçlendirilmesi gibi hizmetleri içerir.

Kriz İletişimi Danışmanlığı Nedir?

Kriz iletişimi danışmanlığı, bir bireyin, markanın ya da kurumun itibarını korumak ve kriz anlarında etkili bir iletişim stratejisi geliştirmek için verilen profesyonel hizmetlerdir. Bu danışmanlık; olası krizleri tahmin etmek, yönetmek ve kriz sonrası toparlanma süreçlerini planlamak gibi farklı adımlardan oluşur.

Buna göre ilk olarak kriz öncesi süreç önem taşır. Risk analizi ve kriz senaryoları oluşturma, kriz iletişim rehberi hazırlama, sözcü eğitimi gibi adımlar burada yer alır. Ardından kriz anında da danışmanlık hizmeti devam eder. Bu noktada etkili iletişim stratejileri geliştirme, doğru mesajların ve kanalların belirlenmesi gibi görevler vardır.

Sonuncusu ise elbette kriz sonrası ile ilgili verilen danışmanlık hizmetidir. Burada kriz sonrası itibarı koruma, onarma gibi süreçler vardır. Algı yönetimi ve güven tazeleme çalışmaları, toplum ve medya ile yeniden bağ kurma, krizden ders çıkararak geleceğe yönelik önlemler alma hizmetler bu son adımda verilir.

Kriz İletişimi Danışmanlığı Neden Önemlidir?

Krizler, marka ve kurumların itibarını, finansal durumunu ciddi şekilde etkileyebilir. Özellikle doğru yönetilmeyen  bir kriz, şirketi/kurumu iflasa bile sürükleyebilir. Bu tür olumsuz senaryolara karşı, işini profesyonel bir şekilde yerine getiren danışmanlar değer kazanır.

Kamuoyunda oluşan algıyı doğru yönetmek, finansal zararı en aza indirmek, hızlı müdahale gibi pek çok hizmeti doğrudan bir danışmanlık hizmeti ile alabilirsiniz. Özellikle doğru bir danışmanlık seçtiğiniz takdirde krizin maddi manevi tüm olumsuz etkilerini en aza indirme şansınız da artar.