Medya danışmanlığı nedir anlamak için öncelikle medya ilişkilerine, medya yönetimine bakmakta yarar var. Medya ilişkileri, aslında bir halkla ilişkiler biçimi anlamına gelir. Medya ilişkilerinin amacı, medyayı bir şirketin hedefleri, başarıları ve yönetim başarıları hakkında rapor vermeleri için eğitmek, bilgilendirmektir. Medya ilişkileri ve halkla ilişkiler bazen birbirinin yerine kullanılsa da, bunlar açıkça farklıdır. Halkla ilişkiler (veya PR), birden fazla kanala ve nihayetinde tüketici ve iş hedeflerine iletişimi gerektirir. Medya ilişkileri ise özellikle şirket temsilcileri ile medya arasında ilişki kurulmasını ifade eder.
Medya ilişkileri uzmanları, bir markanın sektörü/kategorisi ile ilgili haberleri ele alan yayınlarla (geleneksel ve dijital) güçlü ilişkiler geliştirir ve bu ilişkileri marka bilinirliği ve güvenilirliği oluşturmak için kullanır. Reklamcılığın aksine, medya ilişkileri tanıtım için ödeme yapmayı içermez. Medya bir şirket hakkında yazdığında veya haber yaptığında, okuyucular ve izleyiciler bunu genellikle kendini tanıtmaktan ziyade bir haber olarak görürler.
Özetlersek medya ilişkileri yönetimi, medya kuruluşları ve gazetecilerle olumlu ilişkiler kurma ve sürdürme sürecidir. Bir markanın kapsamını geliştirmek, olumlu halkla ilişkileri teşvik etmek ve iyi niyet kazanmak için basınla stratejik olarak iletişim kurmayı ve etkileşimde bulunmayı içerir. Etkili bir medya/basın iletişimi, markaların medya kuruluşlarına ve gazetecilere düzenli olarak ulaşması ve bilgi ya da röportaj taleplerine yanıt vermesiyle proaktif bir yaklaşımı içerir. İşte tüm bunlar medya ilişkileri yönetiminde danışmanlık veren şirketlerin sağlayabileceği bazı artılar.
Medya İlişkileri Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Medya ilişkilerini kurmak, sürdürmek, güçlendirmek sonuç olarak bir strateji gerektirir. Bu bir satranç. Atı da fili de piyonu da doğru hareket ettirmek önemli. Buna marka konumlandırma da diyebiliriz.
Öncelikle bir medya ilişkileri planı geliştirmeniz gerekir. Medya ilişkileri planı geliştirmek, başarılı bir medya ilişkileri stratejisi oluşturmanın hayati bir parçasıdır. Bu plan, medya kuruluşları ve gazetecilerle etkileşim kurmak için kullanılacak temel hedefleri, hedef kitleyi, mesajlaşmayı ve taktikleri ana hatlarıyla belirtmelidir.
Medya ilişkileri planı geliştirmenin ilk adımlarından biri, hedef kitleyle bağlantı kurmak için en uygun kanalları ve kuruluşları belirlemektir. Bu, hedef kitleyle yankı uyandıran hikaye türleri ve gazetecilere ulaşmak için en iyi zaman dahil olmak üzere medya ortamının derinlemesine anlaşılmasını gerektirir.
Etkili olabilmek için bir medya ilişkileri planı, olumsuz medya kapsamı veya ürün geri çağırma gibi ortaya çıkabilecek krizleri de hesaba katmalıdır. Bu, şirketin olumsuz medya ilgisine nasıl yanıt vereceğini ve ortaya çıkabilecek sorunları ele almak için atılacak adımları ana hatlarıyla belirten bir kriz iletişim planı gerektirir.
Gazetecilerle ilişkiler kurmak ve bunu sürdürmek de çok değerli. Gazetecilerle iyi ilişkiler olumlu artan görünürlüğe ve iyileştirilmiş marka itibarına yardım eder. Bu ilişkileri etkili bir şekilde kurmak için, öncelikle markanızla en alakalı gazetecileri ve medya kuruluşlarını belirlemek önemlidir. Bu, sektörünüzdeki yayınları, ilgili gazetecileri seçmeyi gerektirir.
Son olarak ikna edici içerik oluşturmak ve sosyal medya kullanımı da kritik öneme sahip. Bir organizasyonun medya stratejisinin omurgası içerik stratejisidir. Bir markanın ürettiği içerik, bir sektörde otorite kurmak, tüketicilerle etkileşim kurmak ve markanın tüketicilere olan benzersiz değerini göstermek için kullanılabilir. Sosyal medya ise gazetecilerle ilişki kurmak ve sürdürmek ve içeriğinizin erişimini artırmak için güçlü bir araçtır. Etkili bir strateji, gazetecileri sosyal medyada takip etmek ve içerikleriyle etkileşim kurmaktır.
Medyada Güçlü Bir İmaj Nasıl Oluşturulur?
Medya stratejisi oluşturacaksanız şunu bilin: İmaj her şey değilse bile çok şeydir! Peki medya dünyasında bu güçlü, başarılı, olumlu imajı nasıl kuracaksınız? Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olabilir. Bununla beraber takip edilebilecek genel yöntemler de var. İşte onlardan bazıları:
- Marka imajınızı oluşturmaya yönelik ilk adım, benzersizliğinizi, neyi temsil ettiğinizi ve sizi farklı kılan şeyin ne olduğunu anlamaktır. “Şirketimi veya ürünlerimi çekici ve önemli kılan benzersiz önerim nedir?” gibi sorulara yanıt arayın.
- Herkese hitap etmek yerine, bir marka belirli bir kitleye odaklanarak etkisini artırır. Bu nedenle hedef kitlenizi anlamak ve onlara anlamlı bir şekilde odaklanmak önemlidir. Ardından ideal müşterilerinizi anlayın ve onların belirli ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamaya çalışın.
- Güven, sağlam bir markanın temelini oluşturur. Güveni artırmak için, güvenilirliğinizi gösterdiğinizden emin olmanız gerekir. Müşterilerinizle şeffaflığınızı koruyun ve her zaman gerçeği savunun. Öyle olsa bile, bir hata varsa lütfen bunu kabul edin. Bu aynı zamanda itibar yönetimidir.
- Her markanın anlatacak bir hikayesi vardır. Bu hikaye vizyonunuzu yansıtmalıdır. Net ve ilgi çekici bir hikaye oluşturmak, tüketicilerin markanızı anlamasını ve onunla bağlantı kurmasını kolaylaştırır.
Basın ve Medya ile Etkili İletişim Teknikleri
- Belirli gazetecilerle etkileşime geçin. Sadece bir hikaye sunmak için onlarla bağlantı kurmayın. İlişkiler kurun.
- Ne paylaşmak istediğinizi, neden paylaşmak istediğinizi ve neyi başarmak istediğinizi düşünün.
- İnisiyatif alın, medya kuruluşlarını araştırın ve kendi ilgi alanlarınızı belirli bir gazetecinin ilgi alanlarıyla eşleştirmeye çalışın. Sektörünüzde söyleyecekleriniz ile ilgilenen gazetecileri arayın.
- İletişime geçmeden önce gazetecinin zaman çizelgesini düşünün; onlara ne kadar çok önceden haber verirseniz o kadar iyi olur.
- Mesajınızı iletmek için çok kısa kelimeler ve kısa cümleler kullanın ve mesajınızı çok basit, sade ve doğrudan tutun. Gazeteciler günde yüzlerce mesaj alır, bu yüzden onları bunaltmayın ve ilk paragrafta kaybetmeyin.