LET ME TAKE A SELFIE!…
“…Ben, Ben, Ben kuşağı…” 1980 sonrasında doğanları ifade ediyor. Çağın değişmesi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kendinden önceki kuşaktan bambaşka özellikler taşıyor. Onları anlamıyoruz. Onlar, “ben ben..” derken biz, “Ne ayıp!” diyoruz. Onlar bize, biz onlara uzaktan bakıyoruz.
X kuşağının ardılı olan, Y ve Z kuşağına tekabül eden nesil, küresel çağın da ilk nesli olma özelliği taşıyor. Ülkemizde yaratıcı olarak addedilen Y kuşağı nüfusun yüzde 35’ini oluştururken, “kristal çocuklar” olarak nitelendirilen X kuşağı nüfusun yüzde 17’sini kapsıyor. Y kuşağı, Türkiye’de 25 milyon, dünyada ise 2,2 milyar civarında. Yüzde 80’i kentlerde yaşan ve nüfusun yarısı anlamına gelen bu kuşak, 21. yüzyılın iş hayatının aktörlerini oluşturacak.
Ben ben neslinin, yani Ben’cilerin ne üreteceği merak konusu. Türkiye’de de dünyada da en büyük sorunları işsizlik. Gönüllerinden geçen sektörler, hızlı tüketim ürünleri, otomotiv, finans, internet teknolojileri ve iletişim. Bir araştırmaya dayanarak verdiğim bu sektörler arasında iletişimi görünce, Ben’ciler bizi istiyor da, biz onları ne kadar tanıyoruz diye düşündüm. Sabah akşam iletişim yapıyoruz, bana kalırsa bu çocuklarla iletişim kuramıyoruz! Bu yazıdaki bilgileri, içimizdeki Ben’cilerden birine, stajyerimiz Nur Üstündağ’dan toparlamasını rica ettim. Ben’cilerin halini, onlardan biri daha iyi anlar diye düşündüm… Bakalım son noktayı koyan “ben”, ne kadar anlayabilmişim içimizdeki ben’cileri…Zaten bütün mesele de bu değil mi?… Takdir sizin:
İş Hayatındaki “Ben”ciler
WHY kuşağının kısaltmasından gelen Y kuşağı, adından anlaşılacağı üzere sorgulayıcı özellikler taşıyor. Her şeyi merak eden ve öğrenmeye çalışan bu neslin, girişimci ve heyecanlı olmak gibi pek çok olumlu özelliği var. Ben’ciler, monotonluğu reddeden, özgürlüğüne düşkün bir hayat sürüyor, istiyor, iş hayatında da aynı şeyleri umuyor ve olmadığı takdirde, çalışmamayı tercih ediyor! Bu noktada onları kaybettiğimiz düşünüyorum. Yatay iş ilişkisi kuran Ben’ciler, yurt dışında yaşamayı ve çalışmayı cazip buluyor. Kişisel özgürlüğü en üst seviyede tutarak, yapmak istediği şeyleri yapıyor. Sanallık ve dijitalliğin gereğince de çok çabuk öğreniyor… Neredeyse doğduğu gün itibariyle teknolojiyi kullanabilen bir nesil ortaya çıkıyor. İddialı ve bir o kadar da özgüvenli. En sık karşılaştığı sorun depresyon.
21.. Yüzyılın Hippileri Geliyor
Bir araştırma şirketinin, 1000 kişinin üzerinde çalışanın katılımıyla yaptığı çalışmaya göre; Ben Nesli, hippi kültürüyle pek çok ortak noktaya sahip. Büyük çoğunluğunun kentlerde yaşadığı Ben’ciler, eğitimli kesimi oluşturuyor. Hata yapmaktan korkmuyor ve bunu deneyim olarak nitelendiriyor. Oldukça cesur. Atılgan tavrı ve otoriteyi reddedişi hippi jenerasyonunu andırıyor. Son benzerlik müzik alanından, festival kültürü! 68 kuşağının efsanevi Woodstock Festivali ile günümüzde sıklıkla yapılan festivaller karşılaştırıldığında, festival ve konser dışında benzerlik yok. Çünkü amcaları tüketime karşıydı; bu çocuklar ise yalnızca tüketiyor!
Yazının Devamı İçin Tıklayınız…