Konuşmacıya tüyolar
Topluluk önünde rahat konuşmak belki doğuştan bir yetenek ancak bu yeterli değil. Rahat olmak elbette önemli ancak daha da önemli olan, “etkili” konuşmak. Hedef odaklı, dinleyicileri sıkmayan, vereceğiniz mesajı net olarak veren ve dinleyici tarafından doğru anlaşılan konuşmalar… Bunun için de doğuştan yeteneğiniz olsun ya da olmasın, “eğitim şart” diyoruz. İster bir lider olarak ekibinizle yapacağınız konuşmaya hazırlanın, ister bir TV programına katılıp röportaj verin. Ses, Nefes, Konuşma Egzersizleri konuşmalarınızda konsantrasyonunuzu sağlamanıza yardımcı olurken, İndeks Medya İlişkileri Eğitmenlerinden alacağınız profesyonel simülasyon eğitimleriyle yapacağınız konuşmaya stratejik ve içerik olarak doğru bir şekilde hazırlanabilirsiniz. Peki bir konuşmaya çıkmadan önce nelere dikkat etmeli, nasıl hazırlıklar yapılabilir, işte birkaç ipucu…
Konuşmanızdan hemen önce…
1. Bir konuşma dinliyorsunuz ancak diğer dinleyiciler konuşmacıyı dinlemiyor, belki kendi aralarında konuşuyor. Neden böyle olduğunu düşünün ve bunları not alın.
2. İmkanınız varsa boş sandalyeleri dışarı çıkarttırın. Böyle “tamamen dolu” bir odaya hitap etmiş olursunuz.
3. Konuşmanızdan önce kimseyle anlatacaklarınız hakkında konuşmayın, neler söyleyeceğinizden söz etmeyin. Aksi taktirde, konuşmanız sırasında neyi anlatıp neyi anlatmadığınızı karıştırabilirsiniz.
4. Odadaki herkes susmadan konuşmaya başlamayın.
5. Sizi dinleyecek insanlar gibi giyinmek isteyebilirsiniz. Ancak dinleyicilerden biraz daha iyi giyinmek etkinizi artırır.
6. Soğuk içecekler almayın. Ilık ya da sıcak içecekleri tercih edin, bunlar boğazınızı yumuşatır ve daha rahat konuşmanıza yardımcı olur.
7. Konuşma öncesinde ağır yemekler uykunuzu getirebilir. Bunlardan uzak durun.
8. Tatlı ise ağzınızda kuruluğa neden olacağından sizi rahatsız edebilir. Tatlı yemeyin.
Konuşma öncesi pratikler
1. Eğer teleprompter kullanmayacaksanız mutlaka birkaç defa prova yapın. Prova yapılmamış konuşmaların tekdüze ilerleme riski vardır.
2. Vaktiniz ve imkanınız varsa konuşmanızın provasını insanların karşısında yapın, ayna karşısında değil.
3. Eğer konuşma provanızı videoya kaydetme imkanınız yoksa sesinizi kaydedebilirsiniz. Bu kaydı mutlaka dinleyin.
4. Eğer sesinizi de kaydedemiyorsanız, konuşmanızı en az üç kere sesli olarak tekrarlayın. Bu beyninizi yapacağınız konuşmaya alıştırır ve konuşma sırasında sözcüklerin daha kolay seçilmesine ve konuşmanın daha rahat yapılmasına yardımcı olur.
5. Tek başınıza da olsanız prova yapın. Bu, hiç provasız konuşmaktan daha iyidir.
6. Provalarınızda zamanı da göz önünde bulundurun. Kalabalığın etkisiyle konuşma zamanlamanız prova zamanlamanızdan %10 ya da %20 daha fazla olacaktır.
Konuşma öncesi stresi nasıl azaltmalı
1. Konuşmanızdan önce rahatlamak için, dinleyicilerin sizi uzun süre alkışladığını hayal edin.
2. Gerginliğinizi azaltmak için konuşma yapacağınız mekanı önceden görün ve salonu “koklayın”. Konuşma yapmak için ideal yer diye bir şey yoktur. Her salona uyum sağlamaya çalışın.
3. Kürsüye çıkıp konuşmaya başlamadan önce kendinize güven duyduğunuzu belirten bir bakışla izleyicilere bakın ve konuşmaya başlamak için birkaç saniye bekleyin.
4. Kalabalık önünde konuşma korkunuzu yenmek için bulabildiğiniz her mekanda insanlara karşı konuşun. Bu bir toplantı olabileceği gibi bir öğle yemeği ya da bir yakınınızın düğünü de olabilir.