Kod adı XD
Zamane çocukları internetsiz dünyayı hiç bilmiyor. Hem kendi gelecek leri, hem de gezegenin geleceği konusunda güçlü bir bilinç sahibi olan bu çocuklara “XD Kuşağı” yani X Kuşağının “Dijital Çocukları” deniliyor
Disney, The Future Laboratory ve TNS ile Avrupa genelinde yürütülen araştırma bugüne dek yapılan en büyük çalışmada 8-14 yaş arası, 3 bini aşkın çocukla, dijital açıdan bilinçli çocukların yepyeni bir kuşağı tanımlandı. İnternetsiz bir dünyayı hiç bilmeyen ve öte yandan hem kendi gelecekleri hem de gezegenin geleceği konusunda güçlü bir bilinç sahibi olan bu çocuklara “XD Kuşağı” yani X Kuşağının “Dijital Çocukları” deniyor. Araştırma sonuçlarına göre; Dijital Kuşak – XD’ler teknolojiye çok hâkim olmakla birlikte, onu yüz yüze sosyal etkileşimin yerine koymak yerine, etkileşimi güçlendirmek için kullanıyorlar.
En tercih edilen arkadaşlarla buluşma yöntemi hâlâ yüz yüze sosyal temas (yüzde 30). Sonra mesajlaşma (yüzde 15), çevrimiçi sohbet (yüzde 14) ve cep telefonu (yüzde 8) geliyor. Çocukların yüzde 95’i internet ve bilgisayarların onlar için önemli olduğuna inanıyor. Yüzde 53’ü internetin okul dışında da arkadaşlarıyla konuşma olanağı vererek yaşamlarını geliştirdiğini düşünüyor. Yüzde 44’ü internetin arkadaşlarıyla bağlantıyı koparmamayı kolaylaştırdığını söylüyor.
Teknolojik sınır mümkün mü?
Internet sayesinde çok hızlı ve kolay bilgiye ulaşıp, dünya elimizin altında hissini yaşarken çocuklara bu karmaşık teknolojiyi nasıl doğru kullanacakları ile ilgili bilgilendirmek gerekiyor. İnternetin sınırsız dünyasında çocuğa konulması gereken “teknolojik sınırlar” kavramı, anne babaları nasıl koyulabileceği yönünde düşündürüyor.
Özellikle küçük yaştaki çocukların televizyon, tablet ve oyun konsolu önünde sınırsız ve kontrolsüz bir şekilde bırakılmaması gerekiyor. Çocukların günlük bilgisayar, televizyon, playstation vb. teknolojik aletleri kullanma sürelerini ise sınırlandırmak gerekiyor.
Kaynak: Güneş
Etiketler: XD kuşağı, iletişim teknolojisi, dijital çocukları