İyi haber!
İndeks Konuşmacı Ajansı üyesi başarılı işadamı Savaş Ünsal, yaratıcı fikirlerin gerçeğe dönüştürülmesi için yenilikçi bir platform geliştirdi.
Geliştirdiği projelerle Türkiye’de internetin yaygınlaştırılması için büyük başarılara imza atan Savaş Ünsal, bir yeniliğe daha adını yazdırdı. Birbirinden farklı mesleklere, hobilere ve ilgi alanlarına sahip kişilerin projelerine kaynak sağlamasına olanak tanıyan yeni sistemin adı “crowdFon” olarak tasarlandı. Ünsal’ın geliştirdiği platform aynı zamanda Türkiye ve Avrupa’daki ilk ve tek crowdsourcing (kitle kaynağı kullanımı) uygulaması olma özelliğini de taşıyor.
Müzikten modaya, teknolojiden tasarıma, edebiyat, oyun, tiyatro, sinema, gastronomi ve daha birçok yaratıcı alanda proje sahiplerine fırsatlar sunan “crowdFon”, hayallerini gerçekleştirmek isteyenleri aynı platformda buluşturuyor. Sitede, şiirlerini kitap haline getirmek için fon arayanlardan albümlerini yayınlatmak için adım atanlara kadar birçok girişimci yer alıyor. Katılımcılar, fon aradıkları projelerini siteye yüklerken ilgilenenler de belirli miktarlarda destek veriyorlar. Proje, istenilen kaynak bulunup gerçeğe dönüşürse proje sahibi de karşılığında, yeni çıkan bir albümün cd’si veya bir kitabın baskısı gibi bir ödül veriyor.
Birçok büyük şirketin de günümüzde “crowdsourcing” yöntemini kullandığı kaydedilen internet sitesinde, “Geleneksel işgücünü altüst eden bu yeni oluşum sadece dev şirketlerin değil, biraz boş zamanı, öğrenme isteği ve internet bağlantısı olan herkesin ekonomik üretkenliğe katkıda bulunmasına izin veriyor. İnternete erişimi olan milyonlarca insanın oluşturduğu bu işçi ağı sayesinde her coğrafyadan her türlü insan bugün alışık olunmayan seviyelerde işbirliği yapıyor ve ekonomik karşılığı olan işleri organize ediyor. Girişimcileri, sanatçıları, tasarımcıları ve tüm hobi sahiplerini hafife alınmayacak avantajlarla donatan bu yeni olgu bir işin internet ortamında geniş kitlelere belli bir ödül karşılığında sunulması ve onların önerilerini veya çözümlerini alma uygulaması olarak açıklanabilir. İş dünyasından siyasete, medyadan finansa, bilimden mühendisliğe, sanattan eğlence üretimine kadar her şeyin üretiliş biçimini değiştirmeye şimdiden başlayan bu uygulama Türkiye’de de gün geçtikçe önem kazanıyor” ifadeleri kullanıldı.