İşi işte bırakacaklar
Akıllı teknolojilere kolayca adapte olduk, artık iş hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor e-postalar. Peki ya mesai saatlerinden sonra?
Yaşantımıza giren akıllı mobil cihazlara ve iletişim teknolojisindeki yeniliklere kolayca adapte olmamız sayesinde artık her yerden e-postaya erişim sağlayabiliyor, 7/24 online kalabiliyoruz. Ancak bu durum bir süre sonra 7/24 çalışır hale gelmeyi de beraberinde getiriyor. Günün, gecenin her saati gelebilen e-postaları takip etmek kimileri için kişisel bir zorunluluk. E-postayı mesai saatleri dışında dahi kontrol etmek bir dürtü haline gelebiliyor. Bazı iş yerlerinde ise şirket tarafından sunulan akıllı cihazlar sayesinde çalışanlardan sürekli e-posta yoluyla iletişimde kalmaları istenebiliyor. Bu bir çeşit fazla mesai anlamına gelse de çalışanlar için yalnızca bir zorunluluk. Bunun için ek ödeme yapılmıyor. Fransa’da teknoloji ve mühendislik endüstrisi sendikaları bu duruma müdahele ederek çalışanların mesai saatleri dışında “iletişim araçlarına bağlanmama hakkını” elde etti.
Buna göre bu sektörlerde çalışanlar mesai bitiminden sonra e-posta ya da akıllı telefonlar aracılığıyla rahatsız edilemeyecek. 1999’dan bu yana Fransa’da bir kişi resmi olarak haftada en fazla 35 saat çalıştırılabiliyor. Sendikalar da bu kuraldan yola çıkarak, Fransa ve Avrupa’daki yönetmeliklere göre çalışanların minimum dinlenme süresini garanti altına almak için bu adımı attıklarını açıkladılar. Sendikaların bu girişimi sonucunda anlaşmayı ilk imzalayan ise Syntec ve Cinov firmaları oldu. Altı ay süren pazarlıkların ardından çalışanlarının yüzde 56’sını oluşturan iki sendikayla anlaşma yapıldı.
Akıllı teknolojilere ve çağın yeniliklerine nasıl alışıp adapte olunuyorsa, özel hayatın korunması ve iş – özel hayat dengesinin sağlanması için bu yeni uygulamalara da kolayca adapte olunabilir. Şimdilik sadece Fransa’da gerçekleşen bu uygulamanın yakında tüm Avrupa’ya ve belki de ülkemize de sıçraması söz konusu olabilir.
Kaynak: Karnaval.com