İşe gitmiyorum
Global iş yeri hizmet sağlayıcısı Regus’un gerçekleştirdiği küresel anket, ekonomik dalgalanmanın Türk çalışanlar üzerinde baskıyı artırdığını gösteriyor. Ankete göre çalışanların yüzde 90’ı, ekonomik krizden bu yana daha fazla stres kaynaklı hastalık yaşadığını bildirdi. Ayrıca Türkiye’de stresin işe devamsızlığı yüzde 69 oranında artırdığı belirlendi. Çalışanların yüzde 79’u esnek çalışmayı işle ilgili stresi hafifletmeye yardımcı olma konusunda önemli bir unsur olarak tanımladı.
Stres kaynaklı hastalıklar; obeziteden Alzheimer hastalığına, diyabet, depresyon, sindirim bozuklukları ve astıma kadar değişen türde sağlık sorunlarını kötüleştirebiliyor veya bu hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu konuda yapılan son araştırmaya göre Türk çalışanların yüzde 38’inin işle ilgili endişeleri nedeniyle uyku sorunu çektiği belirlendi.
Ayrıca, 95 ülkede çalışan 20 bini aşkın üst düzey yöneticinin ve işletme sahibinin görüşlerini belirlemeyi hedefleyen ankete göre, Türkiye’de stresin işe devamsızlıkta yüzde 69 oranıyla endişe verici bir artışa neden olduğu belirlendi. Bu durum, iş üretkenliğinin yanı sıra çalışanların sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Ancak işletmeler, bu eğilimin yönünü değiştirmeye yardımcı olabilir, çünkü çalışanların yüzde 79’u esnek çalışmayı işle ilgili stresi hafifletmeye yardımcı olma konusunda önemli bir unsur olarak tanımlıyor.
İşte araştırmanın diğer sonuçları:
- Katılımcıların yüzde 35’i, işini kaybetmekten korkuyor.
- Katılımcıların yüzde 43’ü, çalıştıkları sektöre eskisine göre daha az güveniyor.
- Katılımcıların yüzde 54’ü, ailelerinin ve arkadaşlarının iş nedeniyle stresli olduklarını fark ettiklerini söylüyor.
- Katılımcıların yüzde 78’i, stresin çalışma arkadaşlarıyla olan ilişkilerini zedelediğini belirtiyor.
Regus Türkiye Ülke Müdürü Erim Denel, araştırmaya ilişkin şu yorumu yapıyor:
“Batıda yaşanan ekonomik sıkıntı ve yükselen ekonomilerde görülen benzersiz büyüme oranı, işletmeleri ve işletme çalışanlarını olumsuz etkiledi. Çalışanlardan daha azıyla daha fazlasını yapmaları bekleniyor. Bu beklenti, pek çok çalışanın tükenme noktasına yaklaşması nedeniyle işletmelerin durumunu kötüleştirdi. İşle ilgili endişelerin ve bunun sonucunda uykusuz geçen gecelerin çalışanların kişisel hayatlarını olumsuz yönde etkilemesi şaşırtıcı bir durum değil. Daha da önemlisi, çalışanların sağlığı tehlikede, çünkü stresin birçok ciddi hastalığa davetiye çıkardığı biliniyor. Çalışanlarının stres sorununu ele alan proaktif işletmeler daha sağlıklı iş gücüne sahip olabilir ve işe devamsızlık oranında düşüş görülebilir.”
Kaynak: Hürriyet İnsan Kaynakları
Anahtar Kelimeler: Stres, İş, Esnek Çalışma, Uykusuzluk, Ekonomik Dalgalanma