İşçinin adı var
İşçi hakları ile ilgili yasalar bazı ülkelerde etkin bir şekilde uygulanıyor ve denetleniyor. Dünyanın üretim merkezi Çin ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 26 ülkede ise yasalar, işçilerin haklarını tam olarak garanti altına alamıyor. Tabii bir de gelişmiş ülke diye geçinip de işçi haklarında havlu atanlar var…
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye işçiler açısından dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer alıyor. 30 yıldır dünyadaki sendikal haklar ile ilgili olarak veri toplayan ITUC, ilk kez 12 aylık dönemi kapsayan bir endeks çalışmasına imza attı. 161 ülkeden 325 kuruluş ve 176 milyon üyeye sahip olan ITUC, Küresel Haklar Endeksi’ni 139 ülkede 97 uluslararası göstergeye göre hazırlandı.
Araştırma işçilerin haklarının hem kanunlarda ve hem de uygulamada ne kadar korunduğunu inceliyor. Temel işçi hakları, sendika kurma veya sendikaya katılma hakkı, sendikal faaliyetler, toplu sözleşme ve grev hakkı gibi kriterlerin değerlendirildiği araştırmada; işçi haklarına en çok dikkat eden ülkeler 1 puan, işçi haklarına en az önem veren ülkeler de 5 puan alıyor.
İşçiler için cennet olan ülkeler
2014 yılının mayıs ayında açıklanan endekse göre Danimarka, Uruguay, Almanya, Norveç, Fransa ve Güney Afrika gibi ülkeler 1 puan alarak işçi haklarına en çok saygı gösteren ülkeler arasında yer aldılar. Bu listede yer alan ülkeler; işçi haklarının garanti altında olduğu, bu hakların hem şirketlerle hem de hükümetlerle yapılan müzakereler ile korunabildiği ve toplu sözleşmeler ile çalışma şartlarının iyileştirilebildiği ülkeler olarak tanımlanıyor. Tabii bu, söz konusu ülkelerde işçi haklarının hiç ihlal edilmediği anlamına gelmiyor. Buradaki değerlendirme, 1 puan alan ülkelerde bu tür ihlallerin düzenli olarak meydana gelmediğini gösteriyor.