İhracatta finansal okur yazarlık
Şirketlerin bankalarıyla yaptığı çalışmalar, bir şahıs hesabındaki dinamiklerden oldukça farklı. Örneğin, bir kurumun çalıştığı bankada, uzun vadeli kredileri olabilir, piyasa ödemesi için keşide edilen çekler ya da tahsil edilmesi için bankaya verdiğiniz çekler olabilir veya kredi kullanmak için bankaya ipotek verilmiş olabilir. Sonuç olarak bir şahıs kadar hızlıca banka değiştirmek mümkün olmaz.
Uluslararası Ticaret ve Bankacılık alanlarında uzman, İçerik Fabrikası yazarı Ümit Osman Yılmaz, “İhracatta finansal okur yazarlık” başlıklı yazısında ihracatçı firmalar için durumun daha karmaşık olduğunun altını çiziyor: “Piyasa ödemelerinizi çek keşide etmeden nakit olarak yapıyor olabilirsiniz. Kredi de kullanmamışsınızdır. Tahsile verilmiş çekiniz yoktur. Kredi kullanmadığınız için bankaya vermiş olduğunuz ipotek de yok fakat yurt dışı ile çalışan firmalarda da banka değiştirmek çok hoş karşılanmaz. Kimler tarafından mı? Satış yapmakta olduğunuz müşterileriniz tarafından. Her ne kadar ülkemizde banka değişikliği kafalarda soru işareti yaratmasa da yurt dışından bakıldığında durum öyle değil. Her banka değişikliği, yurt dışındaki müşterinizde “Neden banka değiştirdi?” sorusunun kafasında canlanmasına neden olur. “Firmada bir sorun mu var? Banka ile sorun mu yaşadı?” müşterinizin aklına gelen bazı sorulardandır. Bu nedenle firmalar için önem taşıyan banka seçimi, ihracatçı firmalar için çok daha önemlidir.”
Ümit Osman Yılmaz, ihracatçı firmaların banka seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini; “masraf, hizmet kalitesi, muhabir banka ağı, Eximbank Kredisi Limitleri/KOSGEB anlaşmaları ve bankalarla yapılabilecek pazarlıklar” çerçevesinde temel ipuçlarıyla birlikte anlatıyor.
İhracatçı firmalar için hayat kolaylaştıran bu ipuçlarını ve yazarın diğer yazılarını okumak için lütfen tıklayın: