İçerik Yazarlığı Nedir?
Aslında “içerik” denildiği zaman, akla metinlerden/yazılardan çok daha fazlası gelir. Buna göre herhangi bir videodan yeni çıkacak bir ürünün afişine kadar farklı pek çok çalışma da içeriğe dâhildir. Ancak yazımızda, “içerik” derken kastedilenin daha çok metin/yazı olduğunu baştan belirtmekte yarar var. İçerik yazımı, her biri kendine özgü özellikleri ve gereksinimleri olan çeşitli yazım stilleri içeren oldukça geniş bir alan. Bilgilendirici bloglardan ilgi çekici sosyal medya paylaşımlarına kadar, farklı amaçlara hizmet eden ve farklı kitleleri hedefleye pek çok türden söz etmek mümkün.
Bu noktada “içerik yazarılığı nedir?” diye sorulduğunda şöyle kapsayıcı ve genelleyici bir yanıt verebiliriz: İçerik yazarlığı, belirli bir kitlenin ihtiyaçlarını karşılamak için -genellikle- bir web içeriğini planlama, yazma ve yayınlama görevidir. Özellikle dijital pazarlama sektörü ile özdeşleşen bu meslek, elbette basılı medyayı da kapsayabilir. Amaç ise çoğu zaman müşteri güvenini kazanmak, etkileşimi artırmak ve bir ürün/hizmeti tanıtmakla alakalıdır. Web siteleri, bloglar ve sosyal medya gibi çeşitli platformlar ve ortamlar için metinsel içeriklerin oluşturulduğu bu meslek dalı, bilgilendirici ve anlamlı içerik oluşturmayı içerir. Yazımızın devamında, konu ile ilgili diğer ayrıntıları da keşfedebilirsiniz.
Online İçerik Yazarlığı Nedir?
Aslında yukarıdaki içerik yazarı tanımı oldukça kapsayıcı. Bununla beraber bu mesleğin, birçok alt alana ayrıldığını da belirtmiştik. Buna göre dijital/online içerik yazarlığı da giderek yükselen bir değer haline geliyor. Özellikle markaların dijital pazarlama tarafındaki çalışmaları arttıkça, online içerik yazarlarına olan ihtiyaç da artıyor. Online içerik yazarları denildiğinde kastedilen şey, bu profesyonellerin içeriklerinin yayına alındığı mecralarla alakalıdır. Bir web sitesinde okuduğunuz her türlü metin (şu anda okuduğunuz metin dahil) bir içeriktir. Bunun bir web sitesinde olması da bu metni kaleme alan kişi online içerik yazarı yapar. Ancak dahası var. Web sitesi içerik yazımı birkaç farklı kategoriye ayrılır:
- Web sitesi metni: Bu, bir işletme hakkında daha fazla bilgi edinmek için ihtiyaç duyduğunuz temel bilgiler olabilir. Web sitesinin ana sayfasındaki bilgiler, bir işletmenin sıkça sorulan sorular sayfası, işletmenin sunduğu hizmetler hakkında bilgiler, müşterilerden gelen referanslar, bir hakkında sayfası veya blog yazılarını içerebilir.
- Blog yazıları: Blog yazıları her ne kadar web sitesi içerik kategorisine girse de ayrı bir maddeyi hak ediyor. Bir web sitesinde güncel bir blog bulundurmak, işletme sahiplerinin güncel konulara değinmelerini, ürün veya hizmetlerine yönelik merak edilenleri sohbet tadına bir içeriğe dönüştürmeyi sağlar.
- E-kitaplar: Burada edebi yazılardan ziyade yine işletmelere dönük kitapları kastediyoruz. Birçok işletme, potansiyel müşterilerine ücretsiz veya düşük maliyetli e-kitaplar sunarak hizmetleri hakkında daha kapsamlı bilgi edinmelerini sağlar. E-kitaplar ayrıca müşterilere işletmeye güvenmeye başlamaları için yardımcı olacak ücretsiz kaynaklar da sağlayabilir. Örneğin bir eğitmen, eğitim seansları rezervasyonu yapmayı düşünen kişilere egzersiz planı sağlayan ücretsiz bir e-kitap sunabilir.
- Teknik belgeler: Bu tür içerikler, potansiyel müşterilerinizde güven oluşturabilecek verileri gösterebilir. Potansiyel müşterilerinize yaptığınız şeyin işe yaradığına dair kanıt sunduğunuzda, onları müşteriye dönüştürme süreci daha kolay bir hale gelebilir.
İşte tüm bunlar -ve belki daha fazlası- online içerik yazarları tarafından kaleme alınır.
İçerik Yazarı Ne İş Yapar?
İçerik yazarı nedir, ne iş yapar kısımlarını biraz daha açalım. İçerik yazarı; web siteleri, bloglar ve diğer dijital medya için yazılı materyaller oluşturur. İyi araştırılmış ve ilgi çekici içerikler aracılığıyla izleyicileri/okuyucuları etkiler ve bilgilendirir. En iyi içerik yazarları, markaların ses tonlarını ile hedef kitlelerinin beklentilerini birbiriyle uyumlu hale getirmeyi başarır.
İçerik yazarları, arama motoru optimizasyonunu (SEO) kullanarak organik web trafiği oluşturmaya çalışır. Bu nedenle sıklıkla “SEO içerik yazarı” gibi alt dalları da görebilirsiniz. Ayrıca hedef kitleyi çekmeye, onlarla etkileşim kurmaya ve potansiyel müşterilere değer sağlamaya çalışır. Markalar genellikle güven ve marka sadakati oluşturmak ve kendi alanlarında düşünce liderliği kurmak için içerik yazarlarından yararlanır.
Burada içerik yazarlarının metin yazarlarından farkını da kısaca ele alalım. Bir metin yazarı, okuyucularını ikna etmek için metin oluştururken bir içerik yazarı, okuyucularını bilgilendirmek için içerik üretir. Metin yazarları bir ürünü veya hizmeti doğrudan satmaya çalıştıkları için, metinleri genellikle bir harekete geçme çağrısıyla sona erer. İçerik yazarlarının, eğiten ve eğlendiren makaleler yazarak marka sadakatini artırma gibi daha incelikli hedefleri vardır.
İçerik Yazarı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Peki içerik yazarlığı işi için gerekenler neler? İçerik yazmaya ilginiz varsa, bu kariyer hedefini ilerletmek için atabileceğiniz adımlar var. Bunlardan bazılarını aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz:
- Eğitim alın: Şayet bu alana dair bir eğitiminiz yoksa ilk adım bu olabilir. Dijital pazarlama veya çevrimiçi içerik yazımı için bir sertifika almayı düşünün. Eğitim, yazma becerilerinizi geliştirmenize ve etkili içerik üretmenize yardımcı olabilir. Bazı programlar belirli türde içerik yazımı konusunda uzmanlaşmıştır ve potansiyel işverenlerle bağlantılar da sunabilir.
- Kaliteli dijital içerikleri okuyun: Yazma becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri iyi içerikleri okuyup incelemektir. Çevrimiçi olarak konuları arayın ve en iyi sonuçları inceleyin. Özellikle dikkat çekici olan veya benzersiz bir yazım stiline sahip sayfaları hafızanıza kazıyın.
- Anahtar kelime araştırmasını öğrenin: Bazı şirketlerde anahtar kelime araştırmasından sorumlu ayrı SEO uzmanları bulunurken iyi içerik yazarları anahtar kelime araştırması yapma ve içerikte kullanılacak terimleri, ifadeleri belirleme becerisine sahip olmalıdır.
- Arama motoru optimizasyonunu (SEO) anlayın: SEO, yalnızca anahtar kelime kullanımı ile ilgili değil. Çok daha büyük bir alan. İnternet çağında, içeriğinizin ne kadar iyi performans gösterdiği, arama motorlarında ne kadar iyi performans gösterdiğine bağlıdır. İnsanların makalenizi okumasını sağlamanın en iyi yollarından biri, arama motorunda üst sıralarda yer almaktır. SEO, WordPress ve kodlama hakkında temel bir anlayış geliştirmeyi ihmal etmeyin.
- İçerik stratejisinde gelişin: İçerik yazarları tek başlarına veya içerik pazarlama uzmanlarıyla birlikte çalışabilir ya da uçtan uca bir içerik stratejisi geliştirmeye yardımcı olabilir.
- Ayrıntılara dikkat edin: Bir makale okursanız ve bir yazım hatası bulursanız? Hemen içeriğin güvenilirliğinin en azından biraz düştüğünü hissedersiniz. Bu nedenle çalıştığınız marka ya da şirketinizi güvenilir olarak sunmak için belirsiz veya şüpheli gelebilecek tüm kelimeleri düzeltmeniz çok önemlidir.
- Deneyim kazanın ve portföy geliştirin: Deneyim kazanmak amacıyla üzerinde çalışmaları gereken herhangi bir metin olup olmadığını görmek için işverenlere, arkadaşlarınıza ve ailenize ulaşabilirsiniz. Belli ölçüde çalışmalarınız oldukça bunların bir portföyünü hazırlamaya da başlayın.
- Ajanslara başvurun: Çeşitli pazarlama ajanslarına başvurabilirsiniz. Açık pozisyonlar için çevrimiçi iş ilanlarını arayabilirsiniz. Ayrıca, beğendiğiniz ve çalıştığınız markalara veya ajanslara ulaşarak açık pozisyonları olup olmadığını görebilirsiniz. Başvururken portföyünüze ek olarak bir ön yazı, referanslar ve bir özgeçmişe ihtiyacınız olabilir.
İçerik yazarlığı için gerekenlerden bazılarını yukarıdaki maddelerde paylaştık. Ancak bu bölümdeki maddelerin sayısı artırılabilir. Özellikle günümüz yapay zeka çağında içerik yazarları ChatGPT gibi ücretsiz AI araçlarını da kullanabilirler. Bu araçlar araştırma, ton, stil ve dilbilgisi için düzeltme ve yaratıcı fikirler önermede yardımcı olur. Yazımdaki AI araçlarında ustalaşmak, bir içerik yazarının işini öne çıkarabilir. Yazma sürecini hızlandırır ve yüksek kaliteli içeriğin hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlar. Bu beceri, bir yazarı diğerlerinden farklılaştırabilir ve onu işverenler ve müşteriler için daha çekici hale getirebilir. Elbette buna girişmeden önce çalıştığınız markanın/işletmenin yapay zeka yazım araçlarına yaklaşımını öğrenmeyi unutmayın.