İçerik iletişiminin rotasını çizen 10 gelişme
(Yazar: İndeks İletişim, İçerik Fabrikası)
Pazarlama faaliyetlerini yöneten her kurum sayısız içerik üretir. Ürün kitlerinden föylere, whitepaper’lardan sunumlara, sosyal medya içeriklerinden video yapımlara kadar büyük bir zenginliğe sahip olan bu içerikler, satış ve pazarlamanın işini kolaylaştırmayı hedefler. İçerik pazarlama (content marketing) gibi çok da ruhunu yansıtmayan bir adlandırmaya sahip olan içerik iletişimi günümüzde farklı boyutlar kazanarak gelişimini sürdürüyor.
Pazarlama işiyle uğraşanlar bu yoğun içerik bombardımanını, iş hedeflerine uygun çıktılar açısından bir düzene sokmak zorundadır. Müşteri adaylarına ulaştırılan ve onları potansiyel müşteriye dönüştüren içeriklerin, türünde, dağılımında ve yayınlandığı mecralarda zaman içinde ciddi değişimler yaşanmaktadır. Popüler iş dergilerinden Inc. içerik iletişiminde öne çıkan ve profesyonellerin bir yere not etmesi gerekli 10 trendi bir araya getirmiş.
İşte Inc.’in ilgili makalesinden geleceğin içerik iletişimine yön verecek olan 10 ana eğilim:
- Yeni ve çok özel medya platformlarıyla karşılaşacağız.
Content Marketing Institute kurucusu Joe Pulizzi, medya dışında çok özel içerik platformlarına olan ilginin artacağını, konvansiyonel medya dışında içerik dünyasının daha da kurumsallaşacağını ve ayrıca mevcut içerik platormlarında satın alma ve birleşme eğilimlerinin hızlanacağını söylüyor.
- Kurum çalışanları ve müşteriler içeriğin büyümesine katkıda bulunacak
İçerik üretimi, çoğu yerde içeriğin üretimi ve yönetiminde uzmanlaşmış profesyonel kurumlarla bu içeriği kullanan şirketler arasında karmaşık bir iş birliği gerektiriyor. Uzmanlar yakın gelecekte içerik üretimine; çalışanlar, müşteriler ve iş ortakları vb. gibi daha fazla paydaşın katılıp içeriğin daha fazla özelleşmesine katkı sağlayacığını ifade ediyor.
- Dikey kanallar çok özel bazı avantajlar sunacak
Markalar, önümüzdeki yıllarda katma değeri yüksek olan farklı dikey iletişim kanalları oluşturarak, kendi özel ürün ve hizmetlerinin veya pazarlama konularının içeriklerini daha iyi sunmayı deneyecek. Böylece içerik müşteri için anlamlı ve doğru içerikleri sürekli ve yenilikçi bir şekilde sunmanın yeni yollarını keşfedecek.
- İçerikler liderlikleri daha iyi ve güçlü yansıtacak
Ignition Consulting Group kurucusu Tim Williams, tweet’lerden bloglara, post’lardan whitepaper’lara, şirketlerin iyi tanımlanmış içerik yönetim hedeflerine daha dikkatli yöneleceklerini belirtiyor. İçeriğin mevcut olmasından ziyade onun kullanışlı olması öne çıkacak. Gelecekte içeriğin müşteriye sağlayacağı faydaya daha fazla odaklanılacak.
- İçerik üretenlerin müşterinin zamanını daha fazla dikkate alması bekleniyor
Yoğun içerik bombardımanı nedeniyle insanlar, çeşitli kaynaklardan gelen çok fazla bilgiyi kısa zamanda idare etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle içerik üretenlerin gerek konu seçimi, gerek dağıtımı ve süre itibarıyla müşterinin kısıtlı zamanını daha fazla dikkate alması gerekiyor.
- İçerik iletişimi multimedya üzerinden daha renkli olacak
Likeable Localand CEO’su Dave Kerpen içeriğin görsel, işitsel boyutuna dikkat çekerek podcast, video ve slayt gösterilerinin daha çok öne çıkmasını bekliyor. Bütün bu medya tiplerinin bileşimlerinden oluşan renkli mobil uygulamalar da yakın gelecekte içerik iletişiminin yönünü belirleyebilir. Serial gibi podcast yayını ağırlıklı hizmet veren portallara olan yönelim, Facebook ve Linked-in’de video gösterimlerinin artması bu eğilimi destekliyor.
- Yerele bağımlı içerikler değerini bulacak
Otomobil bayileri, restoranlar ve yerel müşteriye bağımlı daha birçok iş, içeriğin avantajını daha fazla kullanmaya başlayacak. Scripted’ın kurucularından Ryan Buckley içerik iletişimi açısından işin en zor kısmının, hemen her konuda yerel yazarları bulmak olduğunu söylüyor. Google’ın da yerel içerikleri sevdiğine dikkat çeken Buckley, “Bütün zorluğuna karşın yerel içerikle elde edilen sonuçlar muhteşem olabiliyor” diyor. Kuşkusuz öyle ancak yerel ve değerli içeriğin maliyetli ve sınırlı bir üretim olduğunu da unutmayalım. Bu noktada Konuşmacı Ajansı deneyimlerimiz yerel ölçekteki etkinliklerde kamuoyunda tanınmış konuşmacıların da içerik iletişimi açısından yüksek bir etki yaptığını göstermiştir. Farklı bakış açısı yansıtan vizyoner sunumuyla sahne alan iyi bir konuşmacı, yereldeki sınırlı iletişim faaliyetlerine renk getirebilmekte ve akılda kalıcı bir katkı sağlayabilmektedir.
- Markalar kesin ve etkili çözümler peşinde.
Makaleler ve uzun blog yazıları yine önemini korumakla birlikte görsel ve sesli içeriğin yükselişe geçtiğini görüyoruz. Onboardly CEO’su Renee Warren, firmaların kesin çözüm aradığını, yakın gelecekte ilginç videolar ve podcast’lar, cazip infografikler ve Slideshare sunumların daha çok tercih edileceğini söylüyor. Warren’e göre çok yakında, içerikler, farklı kullanım hedefleri için yeniden ve yeniden tasarımdan geçecek.
- Görseller yeni bir ruha kavuşacak
İnfografikler son birkaç yıldır popüler olmasına karşın 2015’te görsellik yeni bir anlam kazanacak. Yeni efektler, üç bsoyutlu infografikler ve animasyon şeklinde sunulan infografiklerle sosyal medya ortamı tam bir görsel şölen yaşayacak.
- “Öyküleştirme” rüzgarı esmeye devam edecek
Sınırsız bir marka deneyimi için kısa video ve müşteri öykülerinin hala güçlü araçlar olduğu düşünülüyor. Markalar kendi öykülerini bu araçlarla cazip bir şekilde sunmaya devam edecekler. Giyilebilir teknoloji gibi yenilikler sayesinde müşteriye daha fazla odaklanabilen ve kişisel deneyimlere önem veren iletişimciler, içerik iletişimini de bu yönde marka öyküsü yaratmanın ayrılmaz bir parçası olarak kullanabilecek.
İçerik iletişiminde bu gelişmeleri dikkate alan İçerik Fabrikası, çeşitli kategorilerdeki içerikleriyle her geçen gün daha da büyürken, pazarlama iletişimi yöneticilerine ve yayıncılara zengin bir ufuk açıyor.