Herkes uyudu
Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Alp Keler, “Hane halkları bireysel emeklilik sisteminin devrede bulunduğu son 10 yıllık dönemde kümüle getiride kendi başlarına yatırım yaptıklarında elde ettiği getiri yüzde 173 iken, bireysel emeklilik fonları aynı dönemde yüzde 236 oranında, yüzde 63 daha fazla getiri sağlamış durumda” dedi. Üstelik bu analize devlet katkısı dahil değil.
Türkiye’de porftöy sektörü detaylı olarak incelendiğinde bugün itibariyle sektör varlıklarının 70 milyar Türk Lirası (TL) büyüklüğüne ulaştığını belirten Keler, özellikle 2011 yılından itibaren büyümenin ivmelendiğini kaydetti. Büyümenin ana kaynağı olarak emeklilik fonlarının gösterilebileceğine dikkati çeken Keler, 2011 yılında 14 milyar TL olan emeklilik fonlarının bugün itibariyle 31 milyar TL’ye ulaştığı bilgisini verdi.
BES ile yatırımcı alışkanlıkları değişti
Bireysel emeklilik sistemi ile yatırımcı alışkanlıklarının da değiştiğinin gözlemlediğini vurgulayan Keler, “Bu sistem yatırımcılara daha çok hisse senedi, daha çok özel sektör tahviline yatırım yapma imkanı sağlıyor. Örneğin, yatırımcıların, yüzde 56 oranında devlet tahvili, yüzde 13 oranında hisse senedi ve yüzde 7 oranında özel sektör tahvili yatırımları yaptığını gözlemliyoruz” dedi. Varlık dağılımlarının doğru yapılmasının getiriyi belirleyen en önemli etkenlerden biri olduğunu belirten Keler, emeklilik fonlarının uzun vadeli bakış açısı ile getirileri olumlu yönde etkilediğini söylüyor.
Devlet katkısı ivme kazandırdı
Devlet katkısının sürdürülebilirliği ile ilgili bir soru üzerine Keler, yüzde 25 devlet katkısının sektöre çok önemli bir ivme kattığını ve sektörün önemli bir büyüklüğe ulaşana kadar devlet katkısının aynı oranda devam etmesini beklediklerini söyledi. Buradaki sürenin uzayacağını düşündüklerini belirten Keler, “Şu an itibariyle bireysel emeklilik sisteminde 4,6 milyon katılımcı var. Bunların yüzde 13’ü hisse senedine yatırım yapıyor. Emeklilik fonları aracılığıyla önümüzdeki dönemde 5-10 milyon arası dolaylı yoldan hisse senedi yatırımcısı oluşacak. Emeklilik fonlarının önümüzdeki dönemde hane halkı yatırımları içerisindeki ağırlığı artacak. Emeklilik fonları aracılığıyla bizim tahminimize göre 700-800 bin civarında bir hisse senedi yatırımcısı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
(Dünya)