Genç işsizliği…
Ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynayan genç nüfusun işsizlik sorunu Türkiye’nin de dahil olduğu birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sosyal ve ekonomik sorunları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de genç işsizlik oranı, toplam işsizlik oranlarının yaklaşık iki katı seviyelerinde seyrediyor. Konunun uzmanları, istihdam, eğitim ve istikrarlı büyüme gibi önemli üç enstrümanı çözüm olarak öneriyor. Yapılan araştırmalara göre, gençlere yönelik istihdam politikalarının sayısı artırılmalı, işsizlik oranlarıyla uyumlu sürdürülebilir ve kalıcı büyüme sağlanmalı ve özellikle iş tabanlı eğitim sistemleri kurulmalı…
Genç işsizliğinden ekonomiye ağır darbe
Gençler arasında işsizliğin artması ekonomiye en ağır darbeyi vuran etkenlerin başında. Genç işsizliğiyle birlikte vergi gelirleri düşüyor ve tüketim azalıyor. Gençlerin işsiz kalması, aile kurmak başta olmak üzere tüm tüketim ve tasarruf hedeflerinin ertelenmesi anlamına geliyor. Bu durum sosyal güvenlik sistemini de olumsuz yönde etkiliyor. Çocuklarının sorumluluğunu omuzlarında hisseden ebeveynler emeklilik planlarını erteliyor, yeni mezun gençler kadrolar boşalmadığı için iş bulmakta zorlanıyor ve böylelikle çözümsüz bir sarmal oluşuyor.
Gençler için çare
Genç işsizliği önlenmesinde en etkili silahlardan biri mesleki eğitim sisteminin oturtulması… Özel istihdam büroları aracılığı ile dönemsel çalışma ve belirli süreli iş sözleşmeleri uygulamaları gençlerin iş olanaklarını artırıyor. Genç işsizlik araştırmalarında uzmanlar, istihdam piyasasındaki düzenlemeler ve çalışma garantileriyle sorunun aşılamayacağı görüşünde. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede; bireyin almış olduğu eğitimin düzeyi genç işsizlik oranlarını etkiliyor.
Genç işsizliği önlemede herkese görev düşüyor
Genç işsizlik sorunu ile mücadele politikalarında işverenlere, kamu otoritesine olduğu kadar elbette genç nüfusa da önemli görevler düşüyor. Artık eğitim düzeyinin yüksek olması yeterli değil. Kişisel gelişim de öne çıkıyor. Gençlerin; en az bir dil bilen, gazete ve dergi takip eden, dünyada olup bitenlerden haberdar, çağdaş teknolojilere ayak uydurabilen ve alanlarında mesleki donanıma sahip bireyler olmaları gerekiyor.
Küresel soruna uluslararası çözüm
Genç işsizliğine karşı uluslararası düzeyde girişimler yapılıyor. Bu anlamda, uluslararası işbirliği hareketi doğrultusunda, 2001 yılında Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organization – ILO) ve Dünya Bankası himayesinde uluslararası düzeyde kurulan Gençlik İstihdam Ağı (YEN) ve YEN çerçevesinde BM Genel Kurulu tarafından alınan tavsiye kararları, ülkeler açısından büyük önem arz ediyor. Türkiye, 2001 yılında YEN’in dokuz öncü ülkesinden birisi olmayı gönüllü olarak adım atmış durumda.
Uluslararası tüm çalışmalar ve araştırmalar sonucunda, eğitim ve öğretim programları ile iç içe geçmiş dört öncelikli tavsiye kararı ortaya çıkıyor. Ulusal düzenlemeler açısından yol gösterici nitelik taşıyan söz konusu öncelikler, istihdam edilebilirlik, fırsat eşitliği, girişimcilik ve istihdam yaratma…
Etiketler: İşsizlik, genç işsiz, mezun işsiz, diplomalı işsiz, istihdam, fırsat eşitliği, yeni mezun