Ey özgürlük!
Çatışma ve sorunların negatif etkilerinin gazeteciliğe nasıl yansıdığını araştıran 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü tarafından yayınlandı. 180 ülkenin yer aldığı sıralamada Türkiye 154. oldu. Gezi olayları sırasında yaşanan baskıcı medya politikaları, terörle mücadelenin bir politika malzemesi haline getirilmesi ve özellikle sosyal medyayı etkileyecek internete sansür uygulamalarının Türkiye’nin son sıralarda kalmasında etkili olduğu öğrenildi. Basın özgürlüğünü savunan Paris merkezli uluslararası örgüt, sıralamada Türkiye’yi, 2013 sonunda 60 civarında medya çalışanını cezaevinde tutan, Gezi eylemleriyle 153 habercinin polis şiddetine uğradığı ve editoryal bağımsızlığın ağır saldırı altında olduğu bir ülke olarak tanıttı.
Sıralamada Zimbabwe, Tayland, Kamerun, Endonezya, Tunus, Umman, Libya ve Filistin, Türkiye’nin önünde yer aldı. Raporda İsrail 96. sırada yer alırken Suriye 177. oldu. Birincilik koltuğuna Finlandiya otururken Hollanda ikinci ve de Norveç üçüncü sırada yer buldu. Kıbrıs’ın 25. olduğu listede Ermenistan 78. sırada bulunuyor. Yine Türkiye’nin önünde yer alan ülkelerden Afganistan 128., Bangladeş 146., Malezya 147. ve Rusya 148. sırada konumlandırıldı. Komşumuz Gürcistan ise 16 sıra ilerleyerek bu yıl 84. sıraya oturmayı başardı.
RSF’nin resmi sitesinden yapılan açıklamada Türkiye’ye ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi:
– “Çekinik reformlara rağmen, yargı pratiği büyük ölçüde baskıcı özünü koruyor. Tutuklu medya profesyonellerinin sayısı askeri rejimden beri hiç olmadığı kadar yüksek.”
– “Türkiye, 2013 sonunda 60 kadar tutuklu gazetecisiyle dünyanın en büyük cezaevlerinden biri haline geliyordu.”
RSF’nin Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinde Gezi olayları da ele alındı. Otosansür ve şiddete değinen açıklamadan bazı noktalar şu şekilde:
– “153 gazeteci yaralandı, 39’u gözaltına alındı. Gazeteciler kimi zaman eylemcilerin hedefi oldularsa da sistemli saldırılar güvenlik güçlerinden geldi.”
– “Köşe yazarları eleştirildi; sosyal medya kullanıcıları ve uluslararası medya çalışanları rejimi yıkmaya dönük uluslararası bir komplonun ajanları, teröristler olarak gösterildiler.”
– “İflah olmaz gazetecilere kapı gösterildi: En az 14’ü işten çıkarıldı; 22’si istifa etmeyi tercih etti. Eylemleri daha yakından aktaran televizyon kanallarına ise astronomik para cezaları verildi.”
“2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması”nın tam listesine ulaşmak için linke tıklayın: http://rsf.org/index2014/tr-index2014.php