E faturada geri sayım tamamlandı
Elektronik fatura uygulaması 1 Eylül 2013 tarihi itibariyle devreye girdi. Yaklaşık 8 bin civarında şirketi kapsayan uygulama firmaları kâğıt, zaman ve fiziksel mekân gibi muhasebe kaynaklı masraflardan kurtarmayı hedefliyor.
Geçen yıl Avrupa’da %30 oranında artış gösteren e-fatura Eylül itibariyle Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Türkiye için yeni bir adım olmasına rağmen Avrupa’da toplam faturaların %5’i e-faturadan oluşuyor ve yakın gelecekte bu oranın %20’ye çıkarılması hedefleniyor. Bundan sonra, uygulama kapsamında olan ve e-fatura kesmeyen kurumlar, fatura kesmemiş kabul edilecekler. Belirli firmalar için zorunlu olan E-fatura uygulamasına geçilmesi için 1 Eylül 2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurulması gerekiyor. E-Fatura’dan sonra 2014 yılı ile birlikte e-defter uygulamasının devreye alınması planlanıyor.
Kimler e-fatura düzenleyecek?
E-Fatura uygulamasına tabi olan işlemler kanunda iki farklı sektörden yapılan alışverişleri kapsıyor:
- 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (gazoz, alkollü içecek ve tütün ürünleri vb.) imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
Nasıl düzenlenecek?
Şirkteler e-fatura için ya kendi yazılımlarını yaptıracaklar, ya da bunun için kamu tarafından lisan verilmiş firmaları aracı olarak kullanacaklar. Ayrıca e-fatura.gov.tr üzerinden fatura kesilebilecek. Sistem şu an test aşamasında, uygulamadan yararlanan mükelleflerin fatura düzenlemeden önce alışveriş yaptıkları karşı tarafın www.efatura.gov.tr adresinde bulunan kayıtlı kullanıcı listesinde bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri gerekiyor.
E-Fatura’nın faydaları
E-Fatura en başta kâğıt, baskı, yazıcı, posta ve arşiv gibi maliyetleri ortadan kaldıracak. Nakit yönetimi kolaylaşacak. Faturalar anlık olarak görülebilirken iç denetim süreçleri daha da rahat olacak. Fatura hazırlamada kullanılan emek ve zaman israfının önüne geçilecek. Ayrıca firmaların tedarik zincirinin yönetilmesinde de büyük kolaylık sağlanacak. Sadece elektronik ve dijital cihazlar kullanılacağı için fatura kesilirken yaşanan hatalar da en aza inecek. Dünya ile ortak bir standardı olan e-fatura ayrıca uluslararası ticarette de kolaylık sağlayacak. Böylece küresel firmalarla iş yapmak daha kolaylaşacak. Tüm bu kolaylıklar neticesinde E-fatura ile işletmeler cirolarının %2’sine kadar tasarruf sağlayabilecekler.
Etiketler: e-fatura, e-defter, Gelir İdaresi Başkanlığı