Düşük performans yüksek mutluluk
Yapılan araştırmalar işyerinde daha düşük performans gösterenlerin diğer çalışanlardan daha mutlu ve işine daha fazla bağlı olduğunu gösteriyor.
Çalışan bağlılığı anketlerinde uzmanlaşmış bir danışmanlık şirketi olan Leadership IQ tarafından yapılan İş Performansı araştırmasına göre; düşük performans gösteren çalışanların işe bağlılığı çok daha yüksek düzeyde bulunuyor. Yapılan ankete katılan şirketlerin yüzde 42’sinde bu eğilimin görülüyor.
Ankette katılımcılara 20-30 soru sorulmuş ve sonuçlar 6 ana başlıkta özetlenmiş. Buna göre; “İşteyken yüzde yüz eforla çalışacak kadar motiveyim” cümlesine düşük performans gösterenler 7 üzerinden ortalama 5.99 puan verirken yüksek performans gösterenler sadece 5.36 puan vermişler. “İş yerim harika” cümlesine düşük performanslı çalışanlar 5,79 puan verirken yüksek performans gösterenler 5,24 puan vermişler. “Yöneticiler performansımı dikkate alırlar” cümlesine düşük performanslı çalışanlar ortalama 4,88 puan verirken yüksek performanslı çalışanlar 4,26 puan vermişler. “Bağlı bulunduğum yöneticim benim başarılarımı takdir eder” cümlesine de 5,49 puan veren düşük performans gösteren çalışanlar, bu alanda da kendilerini diğerlerine göre çok daha rahat hissettiklerini göstermişler. “Başarılarım benim kişisel seçim ve eylemlerin sonucunda oluşur” cümlesine de en yüksek puanı 5,96 ile düşük performanslı çalışanlar vermiş…
Peki, düşük performanslı çalışanlar neden böyle düşünüyorlar? Bu soru anketin son sorusunda cevap buluyor. “Şirkette herkes aynı standartlarda yaşıyor” cümlesine de en fazla puanı veren düşük performanslı çalışanların aslında kendilerinin durumundan haberdar olmadıkları anlaşılıyor. Daha az stres yaşayan, performansları düşük olduğu için kendilerinden daha az şey istenen bu çalışanlar böylece daha mutlu hissediyorlar. Diğer taraftan bu kişilerin hatalarını düzeltmek için daha yoğun mesai harcayan üst düzey performans gösteren çalışanların ise bir süre sonra işten ayrılma eğilimi göstermeleri kaçınılmaz oluyor.