Dokunmadan harcıyoruz
Şehrin her yerine inşa edilmeye başlanan AVM’ler sadece kentleşme konusunda değil, perakendecilik sektöründe de büyük tartışmalar yaratıyor. Büyük alışveriş merkezlerinin karşısında küçük esnafın nasıl dayanacağı tartışılıyor. Ticari faaliyetlerde son dönemin gizli bir yıldızı ise bu tartışmalardan uzakta, büyümeye devam ediyor.
Bankalararası Kart Merkezi’nin son raporu (BKM) Türkiye’de internet alışverişlerinin çok hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor. Rapora göre 2013’ün ilk üç ayında yurt içi internet alışverişinde toplam 40 milyon 173 bin kart işlemi gerçekleştirildi ve bu işlemlerin sonunda 8 milyar TL harcama yapıldı. Açıklanan bu değerler geçtiğimiz yılın istatistikleriyle kıyaslandığında internet harcamalarının yaklaşık yüzde 20 oranında arttığını gösteriyor. Üstelik bu yılki hesaplamalara “mektup veya telefonla yapılan sigorta işlemleri”nin katılmadığı düşünüldüğünde, bu oran daha yüksek değerleri gösteriyor.
Sayıları sürekli artan özel alışveriş ve fırsat siteleri de internet harcamalarının artmasını sağlıyor. Uzmanlar bu eğilimin devam etmesi halinde şu an 30 milyar seviyesinde olan e-ticaret harcamalarının Türkiye’de 10 yıl içinde 316 milyar TL’ye ulaşacağını tahmin ediyor. Ancak Türkiye’de hala e-ticaret hacmi Avrupa ülkeleri ve ABD verilerinin gerisinde. Perakende satış içerisinde e-ticaret işlemlerinin hacmi Türkiye’de yüzde 7 seviyesinde seyrederken, bu oran ABD’de yüzde 11’e kadar çıkıyor.
E-ticaret sitelerinin bu kadar güçleniyor olması, perakende sektöründe yaşanan dönüşümle ilgili tartışmaları da beraberinde getiriyor. İngiltere’de yapılan güncel bir araştırma internet alışverişlerinin artıyor olması sebebiyle, perakende sektöründeki dükkanların yüzde 20’sinin kepenk indireceğini gösteriyor. Bir araştırma merkezinin yayınladığı bu raporda kapanacak dükkanların başını eczaneler, sağlık ve güzellik malzemesi satan dükkanlar ile müzik, kitap, kart, kırtasiye ve hediyelik eşya satıcıları çekiyor.
Araştırma
Cihan Yılmaz
Kaynak:
http://www.bkm.com.tr/istatistik/sanal_pos_ile_yapilan_eticaret_islemleri.asp