Davos Start Aldı
Bu yıl 45’inci kez Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na rekor bir katılım gerçekleşiyor. İşte organizasyonun anahtar noktaları…
Organizasyona 100’den fazla ülkeden toplam 2 bin 500 kişi katılıyor. Katılımcılar arasındaki en büyük pay, 1.500 kişiyle iş dünyası temsilcilerine ait. 40’tan fazla devlet ve hükümet lideri, 300 hükümet üyesi organizasyonda yer alacak. Akademi çevresi de organizasyonda güçlü bir şekilde temsil edilecek. Katılımcılardan 14’ü de Nobel Ödülü sahibi. Katılımcıların ise sadece yüzde 17’si kadın.
Türkiye’den Davos’a katılan 30 kişilik bir heyet katılıyor. Türkiye’den katılan kadın sayısı ise sadece 7 olmasına karşılık yüzde 25 ile genel kadın katılımcı ortalamasının üzerinde.
Katılan erkeklerin yaş ortalaması 53, kadınlarınki de 48. Afrika’daki bir sağlık platformu olan Gifted Mom’un kurucularından Alain Nteff, henüz 22 yaşında ve etkinliğin en genç katılımcısı olarak biliniyor. En yaşlı katılımcı ise İsrail’in eski Cumhurbaşkanı, 91 yaşındaki Şimon Perez.
Dünyanın yakından izlediği organizasyonda sırasıyla Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya, en çok temsil edilen bölgeler olacak. Organizasyonda 120’den fazla oturum düzenleniyor. Bunların tamamı canlı olarak internetten yayımlanıyor. Konuşmaların hepsi yedi dile çevriliyor.
Forumun ana teması bu yıl “Yeni Küresel Durum” olarak belirlendi. Dünya Ekonomik Forumu bu temayı kendi internet sitesinde, “1989’da başlayan ekonomik entegrasyon ve uluslararası ortaklık çağının potansiyel olarak sonuna gelindiği, dünyanın derin bir siyasi, ekonomik, sosyal ve teknolojik değişime girdiği dönem” şeklinde açıkladı.
Oldukça geniş kapsamlı görünen bu tema içinde yedi başlık öne çıkıyor; iklim değişikliği, siyasi istikrarsızlık, salgın hastalıklar, teknoloji, parasal genişleme, eşitsizlik ve petrol.
Türkiye ise altı yıl sonra ilk kez Davos’a başbakan düzeyinde katılıyor. 2009’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “one minute” çıkışından sonra ilk defa Başbakan Ahmet Davutoğlu zirveye katılıyor.