Çok yakında ışınlanıyoruz
Nature ve NationalJournal’ın haberlerine göre; İsviçreli ve Japon iki farklı araştırma ekibi, ışığın temel birimi ve tüm elektromanyetik ışınların kalıbı olan “foton” gibi parçacıkların kuantum halinin özelliklerini kullanarak bir yerden başka bir yere anında aktarılabildiğini, yani “kuantum ışınlanması”nın mümkün olduğunu açıkladılar. Bilim insanlarının bu çalışmaları bilgisayar dünyasının ve teknolojik güvenliğin bütün yüzünü değiştirebilir.
İsviçreli ekip, basit bir deyişle mikroçip kullanarak “ileri besleme ile tam deterministik kuantum ışınlanma” işlemini başarıyla gerçekleştirdiler. Yani ekibin oluşturduğu aygıt, kuantum ışınlanmasıyla ilgili olarak “qubit” dedikleri partiküllerin süreç içindeki ölçümünü gerçekleştirmeyi başardı. Bilim insanları bu cihazı kullanırken bir devrenin içine yerleştirdikleri bilgiyi sinyal yoluyla ikinci bir devreye aktarmayı da başardılar. Bugüne kadar kimsenin başaramadığını başararak bir devreden diğerine geçen elektrik akımını ve bu aktarma işleminin ölçümünü yaparak “ışınlanma”nın sağlamasını aldılar.
Japon ekibi ise, “fotonikqubit, sürekli-değişken ve belirli-değişken ışınlanma içeren hibridtekniği”ni geliştirdiler. Japon ekibinin geliştirdiği bu teknolojiyle bilginin fotonlarla aktarımı sırasında foton kaybını en aza iniyor. Bu gelişmeler ve diğer kuantum ışınlama atılımları kuantum bilgisayarların ve kuantum şifrelemesinin gelişimi ve doğacak olan yeni teknolojilerin olgunlaşması açısından anahtar olarak görülüyor.
Kaynak: http://techandfacts.com/scientists-report-quantum-teleportation-breakthroughs/