Bunu da yaptılar
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, bakteriden elektrik enerjisi üretmeyi başardı. Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bestamin Özkaya ile ekibi, proje üzerinde yaklaşık 5 yıldır çalışıyordu.
Prof. Dr. Bestamin Özkaya önderliğinde, TÜBİTAK’ın 500 bin liralık desteğiyle geliştirilen proje, yenilenebilir enerji alanında önemli bir adım atılmasını sağladı. Proje kapsamında Haliç’in tabanından alınan bakteriler laboratuvar ortamında aşılanarak çoğaltıldı. Reaktörde bakterileri arıtma işlemi sırasında ortaya çıkaran enerji depolandı ve elde edilen elektrik bir led lambayı yaktı.
Bakteriden üretilen elektriğin depolandığı sisteme “mikrobiyal yakıt hücreleri” deniyor. Mikrobiyal yakıt hücrelerinin çalışma prensibi, normal pillerle aynı. Pillerin bu kimyası mikrobiyal yakıt hücrelerinde mikroorganizmaların besini parçaladıkları, reaksiyonlarla aynı özelliklere sahip. Yakıt hücresinin anot bölmesindeki mikroorganizmalar, organik maddenin oksidasyonundan elektron üretirler ve elektronlar anot elektrotta toplanarak harici bir direnç üzerinden katot elektrota iletilirler ve böylece bir biyolojik pil meydana gelir.
Kaynak: Aydınlık
Etiketler: Bakteri, elektrik, temiz enerji