Bu sene çözülür mü?
Tüm dünyayı meşgul eden belli başlı meseleler için “bunlar kemikleşmiş sorunlar” desek de yine de kendimizi bu meselelerin çözülmesi için çeşitli sorular sormaktan alamayız. Dünyanın farklı bölgelerinde ilginç olaylar yaşanmaya devam ediyor. Her geçen gün yeni bir icat, yeni bir buluş haberi alıyoruz. Ancak sözünü ettiğimiz meseleler hep yerinde duruyor, sorunlar baki! Bazıları hem yerel hem de küresel düzeyde sonuçlar doğuruyor. Bazıları kimi ülkeler için hayati. Büyük umutlarla girilen bu yılda mevcut küresel sorunların ne kadarı çözülebilir? Çevre, ekonomi, demokrasi ve bunlar gibi bir önceki yılda çözülemeyen pek çok mesele gelecekte çözülebilir umuduyla bir kenarda duruyor.
Kadın
Özellikle Orta Doğu ve Avrasya coğrafyasında kadın yöneticilerin sayısı artarken bu gelişme dünya geneline vurulduğunda oldukça yavaş bir ivme anlamına geliyor. Yönetim kurullarındaki kadın üye sayısı halen hedeflenen düzeyde değil. Kadın liderlerin sayısı oldukça az. Siyaset, ekonomi ve benzeri birçok alanda karar alma mekanizmalarında kadınların yeri yok denecek kadar az. Bu nedenle kadınların hayata ve istihdama katılımı hala çok önemli bir eksiklik. Çalışan anneler, eşit maaş, mobbing, göç gibi sorunlar bu yıl da çözülmeyi bekleyecek.
Ekonomi
Gelir düzeyleri arasındaki uçurum hem bireysel hem de küresel düzeyde artıyor. Batı – Doğu, Kuzey – Güney ülkeleri arasındaki ekonomik dengesizlik giderek farklı soruların gündeme gelmesine neden oluyor. Globalist yazarı Branko Milanovic şu üç sorunun cevaplanması gerektiğini belirtiyor: Eşitsizlik, kapitalizmi tehdit mi ediyor? Demokratik kapitalizm sürdürülebilir mi? Eşitsizlik, Avrupa demokratik kapitalizmini baltalıyor mu? İçinde bulunduğumuz yılda, ekonomistler ve devlet adamları bu sorulara yeni yanıtlar bulmakla meşgul olabilir.
Çevre
Sürdürülebilir bir dünyada yaşamak hepimizin gayesi. Ancak hava ve çevre kirliliği, küresel ısınmayla beraber yerküreyi ve insanlığı hala tehdit ediyor. Hava kirliliği sebebiyle oluşan sis özellikle güneydoğu Asya ülkelerinin yeni silahına dönüşmüş durumda. Çin, milyarlarca dolar harcayarak hava kirliliğine çözüm bulacağını beyan ederken, kirlilik yaratan unsurların azaltılması için neler yapılabileceği bu yıl da aydınlatılmayı bekleyen sorunlar arasında.
Demokrasi
Seçimler her zaman demokrasiyi mi getirir? Örneğin özgür ve adil seçim anlayışı ABD dış politikasının unsurlarından biri. Birçok insan için bu tanım demokrasiyi de anlatır. Hitler de seçimle iktidara gelmemiş miydi? Demokrasinin tek aracı sandık mıdır? Türkiye’de de pek çok kez sorulan bu sorular küresel gündemi meşgul ediyor. Mısır’da askeri darbe, Suriye’de muhalifler ve daha pek çok ülkede benzer rejim ve iktidar sorunları devam ederken uluslararası arenada büyük güçlerin takınacağı tavır çatışmaların çözümünde belirleyici olabilir.
İnanç
Batı dünyasında hala pek çok ülkede İslam dünyasına karşı önyargılar mevcut. 11 Eylül olaylarından sonra tırmanışa geçen islamofobi müslüman azınlıkların yaşadığı ülkelerde de yaygın. Bu durum sıradan insanları bile rahatsız ediyor. Bununla beraber İslam, kimileri için köktencilik, şiddet, kimileri için aşırılık ya da radikalizm anlamına geliyor. İşin acı tarafı, tüm bunlar, bazı gerçek şiddet eylemleri üzerinden geliştirilmiş tanımlamalar. Kuzey Afrika Cumhuriyeti’nin ABD Büyükelçisi Ebrahim Rasool’un gözlem ve yorumuna göre bu inanç grubundan insanlar adeta “huzursuzluk” sebebi. Öte yandan farklı dinler ve mezhepler Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi ülkelerde sorun kaynakları olmaya devam ediyor. Kimi ülkede başörtüsü tartışılıyor, kimi ülkede kürtaj…
Kaynak: Globalist
Etiketler: Demokrasi, ekonomi, kadın hakları, inanç özgürlüğü