Başarılı bir takım mısınız?
İndeks Konuşmacı Ajansı üyesi Ali Kirman, İçerik Fabrikası için yazdı…. İletişim, takım çalışması, yaratıcılık ve zorluklarla mücadele gücü… Bir takım için hepsinin önemi birbirinden farklı. Peki siz, bireyi olduğunuz ya da yönetmekte olduğunuz takımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Ali Kirman’ın sorularına yanıtlarınız “evet” ise başarılı bir takımla çalışıyorsunuz demektir.
Bireyi olduğunuz ya da yönetmekte olduğunuz takımınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bunun yanıtını, aşağıdaki takım başarı kriterlerine göre bir değerlendirme yaparak alabilirsiniz.
İLETİŞİM: Takım bireyleri arasında iletişim nasıl?
Takım üyeleri bir araya geldikleri, toplantılar, yemek, eğlence vb. sosyal ortamlarda birbirleriyle rahatça konuşup sohbet edebiliyorlar mı? Suskun duruşlar, ilgisiz ve kopuk davranışlar var mı? Yoksa aralarında şakalaşmalar, kahkahalar, takılmalar gözlemliyor musunuz? Takım arkadaşlarınızla birlikte olmaktan zevk alıyor musunuz? Arkadaşlarınızın yanında olduğunuz anlar keyifli geçiyor mu?
TAKIM ÇALIŞMASI: Takım bireyleri arasındaki dayanışma nasıl?
Takımınızda herkes kendisinden beklenen görevin bilincinde mi? Görevler farklı olsa bile herkes birbirini tamamlayıcı davranış ve çaba içinde mi? Ortak hedefin yakalanması için bireysel katkılar yapılırken aynı zamanda birbirlerinin başarısı için de aralarında dayanışma gözlemliyor musunuz? Birbirinize destek veriyor musunuz? Ortak sorumluluk bilinci oluşmuş mu? Yoksa herkes sadece kendi hedefinin peşinde mi? Herkes bu takımda olmaktan mutlu mu?
YARATICILIK: Takımınız yeni stratejiler, yöntemler üretebiliyor mu?
Takım arkadaşlarınız her fırsatta, gün be gün yapılan işlerle ilgili yeni yöntemler ortaya atıyorlar mı? Toplantılarda görüşlerini, geliştirici ve yapıcı eleştirilerini saklamak yerine rahatça paylaşıyorlar mı? Değişen durum ve gereksinimlere göre farklı görevler üstlenebiliyorlar mı? Herkes deneyerek başarılı bir sonuç elde ettiği bir yöntemi takım arkadaşlarıyla paylaşmak arzusu sergiliyor mu?
ZORLUKLARLA MÜCADELE GÜCÜ: Takımınız sorunlarla karşılaştığında nasıl davranıyor?
Takım gerek içeriden gelen (şirket politikaları, yapısal değişiklikler vb.) ve gerekse dışarıdan (pazar koşulları, müşteriler vb.) başarısını engelleyici bir durumla karşılaştığı zaman, suskun kalmak, geri çekilmek, moral bozukluğuna uğramak ve küsmek yerine, bu olumsuz durumu olumluya çevirmek için çaba harcıyor mu? Takım bireyleri olarak çözümler üretip engelleri aşabiliyor musunuz?
Bu sorulara yanıtlarınız “EVET” ise BAŞARILI BİR TAKIMLA çalışmaktasınız.
Konuşmacımız Ali Kirman’ın tüm yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.