Artık her yerde…
Neredeyse tüm internet siteleri ve mobil cihazlarla entegre haline getirilen sosyal medya ağlarının geçmişi çok uzun bir zamana dayanmıyor. Yüz milyonlarca insanı kendisine çekmeyi başaran Facebook; 10 yıl, gündemin en güçlü belirleyicisi haline gelen Twitter ise 8 yıl önce kuruldu. Aktif kullanıcıların yarıya yakını, bu siteler ile sadece 2 yıldır haşır neşir olduğunu belirtiyor.
İnternet kullanıcılarının 3’te 1’i bu sitelerde günde ortalama 30 dakikanın üzerinde vakit harcıyor. Kullanıcıların yüzde 42’sinin birden fazla sitede hesabı bulunuyor. 18-34 yaş arası gençlerde bu oran yüzde 61’e çıkıyor. Bu verilerden yola çıkarak, gençlerin yeni sosyal hesaplarda üyelik aktifleştirmeye diğer yaş gruplarından daha fazla meyilli oldukları söylenebilir.
Akıllı telefon ve tabletlerde yaygınlaşan mobil uygulamalar sayesinde sosyal medya bizle beraber yatağımıza da giriyor. Etrafımızda her dört kişiden biri, sabah uyanınca ilk iş sosyal ağlardaki profilini kontrol ediyor. Çünkü internet kullanıcıların yarıdan fazlası sosyal medyadaki güncellemeleri takip edemediği zamanlarda gündemden geri kalacağını düşünüyor.
Ancak bu durum sosyal medyadan uzaklaşmak isteyenlerin sayısının az olduğu anlamına gelmiyor. Geçtiğimiz yıl içinde, sosyal ağ kullanımına geçici bir süre ara verenlerin oranı yüzde 52’ye ulaştı. Sosyal hesaplarını askıya almaya karar verenlerin yüzde 42’si, bu ağlardaki güncellemelerin önemsiz veya kendisiyle ilgisiz olduğunu düşünüyor. Gün içinde bu sitelerde çok vakit harcadığını ve bu durumun kendisini fazla meşgul ettiğini düşünerek hesaplarını kapatmaya karar verenlerin oranıysa yüzde 32.
Sosyal ağlarda vakit geçirmeyi seven kişilerin, bir yandan da uzaklaşmak için kendini zorluyor olması yeni bir durum. Öte yandan dijital dünya insanlarının en çok hoşlandığı şeylerin başında ünlülerin yaptıkları güncellemeler, selfie adı verilen kişinin kendi fotoğrafını çektiği portreler ve yemek fotoğrafları geliyor. Böyle bir yoğunluk içinde marka çözümlerinin ilgi çekmesi, özel stratejiler bulmayı gerektiriyor. Kullanıcıların yüzde 26’sı sosyal medya için sigarayı bırakmaya veya televizyon izlemekten vazgeçmeye hazır olduklarını belirtiyor. Kısacası bu mecralar, kullanıcıların tutkularına özel olarak kulak kabartmayı gerektiriyor.
Kaynak infografiğin tamamını İndeks Medya İlişkileri Kütüphanesi’nden indirebilirsiniz.