Arkadaşları sattık
Dünyadaki 18-33 yaş arası gençlerin yüzde 87’si Facebook kullanıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 69’u buluyor. Yeni nesil, sosyal ağlardaki arkadaşlarıyla diğerlerinden daha fazla görüşüyor.
Küresel bir telefon defterini andıran sosyal ağlar dünyanın dört bir tarafından her dinden, her dilden, her ırktan insanı birbirine dünya tarihinde şimdiye kadar hiç olmadığı kadar yakınlaştırmış bulunuyor. Cisco’nun yaptığı bir ankete katılanların yüzde 40’nın online arkadaşlarıyla günlük hayatındaki diğer arkadaşlarından daha fazla zaman geçirdiğini belirtmesi bunu çok daha iyi açıklıyor.
Pew Araştırma Merkezi’nin Türkiye’nin de arasında bulunduğu 21 ülkede 26 bin katılımcı ile gerçekleştirdiği sosyal medya araştırması da bu sonuçları destekliyor. Türkiye’den ankete katılan18-33 yaş grubunun yüzde 69’unun sosyal ağları aktif olarak kullandığını belirtmesi ülkemizin bu konudaki ilgisinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.
Peki, bu kadar insan sosyal ağlarda neler yapıyor? Pew’in araştırmasına katılan 21 ülkenin 17’sinde kullanıcıların yarısından fazlası, soysal ağlarda müzik ve sinemayla ilgili paylaşımlarda bulunduklarını ve bu konularda konuştuklarını söylüyorlar. Çinliler yüzde 86 ile en çok paylaşım yapan ülke olurken Türkiye yüzde 78’lik oranla beşinci sırada yer alıyor. Türkiye’deki kullanıcıların sosyal ağlarda en az konuştuğu konular ise din ve politika oluyor.