Anında eskiyen trendler
Hızlı bir değişim yaşanıyor, zamanın ruhunu yakalamak giderek zorlaşıyor. Yakaladım dediğinizde kaçıyor. “Yakın gelecek” kavramının kapsadığı zaman aralığı daralıyor. Bugüne ait her şey dün. Frog bir tasarım firması. Teknoloji, strateji ve tasarım alanında trend tahminlerini derledi:
– Otomobillerimizin kontrolünü yitiriyoruz
Özgür otolar… Halen otomobiller kendi kendine park ediyor, seyir halinde giderken hızı gözetiyor. Son noktada direksiyon hâkimiyetini de ele geçirmek üzereler. Kamera, sensor ve bilgisayar zekası gibi unsurlar sayesinde arabalar kendi kendine yetiyor. Bu durum “birçok insanın trafikte ehliyetine el konulduğu bu dönemde, ehliyet yerine yüksek internet bilgimiz yeterli olmaz mı?” sorusuna ortam hazırlıyor. Otomatik sürüş yeteneğine sahip araçların 2017 yılında trafikte olacağı ifade ediliyor.
Mikro-ağlar sardı… Quora ve Facebook gibi sosyal platformlar, mikro-ağ trendinin tomurcuklanmasını sağladılar. Zaman içinde Neighborland, Collective Action Toolkit veya Change.org gibi platformlar da özellikle politik ve toplumsal değişim istemi konusunda mikro-ağların ivme kazanmasına büyük katkı verdiler. Mikro-ağları tanımlamak ve bireylerin nasıl katıldığını araştırmak bilgi paylaşımında yeni ürün ve servis tasarımlarını etkileyen bir trend olacak.
Akıllı telefonlarla fiziksel temasımız artıyor… 20-nanometre işlemci ve 4G ağ kombinasyonlarının birçok ülkede yaygınlaşmaya başlaması akıllı telefonlarla olan ilişkimizi derinden sarsıyor. Özellikle bilgisayarların hesap gücünün artması enerji tüketimini en aza indirecek ve daha hızlı veri akışı ile biometrik uygulamalar gelişecek. Göz ya da parmak izi yoluyla kimlik tanıma gibi uygulamalar yaygınlaşacak.
Yeni olanın yeni etkileri… Fiziksel olanla temasımız bir kitabın sevilen sayfasını kıvırma ya da 33’lük bir plaktaki ufak bir çiziğin müzik zevkimizi sonlandırması gibi eski olguları ortadan kaldırıyor. Unutmayın, mobil teknolojinin de “yeni” paslanma etkileri var. Üstümüzü saran alıcılar, kameralar ve diğer girdi yöntemleri davranışlarımızı kontrol altına alacak.
İnsan-bilgisayar etkileşimi insancıllaşıyor… İnsan-bilgisayar etkileşimi alanında son noktaya ulaşıldı. Ipad, Android ya da Windows sürümleri konusunda acil sorunlarımız bunların daha ince, daha küçük ya da hızlı olması değil. Bilgisayarların insani ihtiyaçlarla entegre edilerek gündelik hayatımıza girmesi sağlanıyor.
Yüzlerin yerini ara-yüzler alacak… Sinyallerin algı mantığı değişiyor. Şahsi tebrikler dahi giderek kişiye özel hale geliyor. Restoran çalışanı ismimizi not ediyor ve siparişimiz hazır olduğunda seslenerek haber veriyor. Otomatik doğum günü kutlama mesajları geliyor, spam kutumuz kişiselleştirilmiş iletilerle doluyor. Yeni trend ise kişinin yüzüne özel yeni tanıma modelleri sağlayacak ara-yüzlerin geliştirilmesi. Her yerde hazır bulundurulacak olan kameralarla kişinin yüzünü fotoğraflarla eşleştirmek ve online olarak mevcut verilerine hızlıca erişebilmek mümkün hale gelecek.