3 Soruda Linkedin
IBM’nin dünyayı değiştirecek 75 genç arasında gösterdiği bilgisayar uzmanı Ali Rıza Babaoğlan bir sosyal medya ve politika uzmanı. Yaşadığımız dijital dönüşümü çok iyi şekilde özümseyen Babaoğlan bu alanda çeşitli çalışmalara imza atmış başarılı bir mühendis aynı zamanda. Profesyonel kariyeri boyunca başta Tübitak olmak üzere, yerel ve global alanda Microsoft, IBM ve SAP gibi teknoloji firmalarında görev yapan Babaoğlan Linkedin’de Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerden Sorumlu Bölge Yöneticisi olarak çalıştı.
Babaoğlan’a yöneticilerimizin Linkedin ile sınavı hakkında bazı sorular sorduk. Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz 3 Soru 3 Yanıt buluşmasının, bu sosyal medya platformunun geleceğini merak edenler açısından da ilginç bulunacağını düşünüyoruz.
1. Linkedin Türkiye iş networkü olarak profesyonellerimiz tarafından sizce yeterince etkin kullanılıyor mu? Neden?
Gitgide daha da doğru kullanılmaya başladığını görüyorum. İş bağlantıları kurma, iletişime geçme ve referans alma alanında ciddi şekilde kullanılıyor. İş fırsatlarına ulaşma, kaliteli içerik üretme ve tüketme gibi alanlarda ise biraz daha süreye ihtiyacımız var. Kişisel kimliklerimizi yansıtırken de daha doğru tanımlama ve profil bilgileriyle, çok daha doğru yol alınabilir. Neden sorusuna gelince Linkedin’inin tam anlamıyla nelere kadir olabileceğini tam keşfedemediğimizi düşünüyorum. Networking ve iş bulma/işe alma dışında ciddi bir analiz ve trend takibi plaftormu aslında Linkedin. Bu tarafını da iyi anlamak gerekiyor.
2. Lead generation kampanyaları yani potansiyel müşteri adaylarını yakalama gibi eylemler açısından Linkedin gibi sosyal platformların Türkiye’de doğru kullanıldığını söyleyebilir misiniz? Markalar bu potansiyeli doğru değerlendiriyorlar mı?
Hayır, kullanılmıyor. Hatta doğru kullanıldığı sadece bir örneğe rastladım bugüne kadar diyebilirim. Linkedin kullanıcıları, internet kullanıcıları ortalamasına oranla gelir ve alım gücü daha iyi olan, yerel veya global üst düzey şirketlerde çalışmakta olan, beyaz yakalı dediğimiz kesim. Türkiye’de 3 milyonun üzerinde beyaz yakalı şu an bu platformda yer alıyor. Bu algıya paralel konumlanan markaların Linkedin API’ları üzerinden kurguladıkları etkili kampanyalar oluşturmaları lazım.
3. Teknolojide önümüzdeki birkaç yılın, sizce, en belirleyici üç trendi neler olacak?
Bugün bu sorunun cevabı Cloud, Big Data ve Mobilite’dir. Teknolojinin gidişatı izlendiğinde ise yakın gelecekte ise hayatımızın ciddi anlamda değişeceğini görmek mümkün. Internet of Things yani Nesnelerin İnterneti ciddi bir başka başlık oluşturuyor. Web 1.0’da insanlar olarak internete girdik. Web 2.0 ise bizlere sosyalleşmeyi ve internetin faydalarını tam olarak anlamayı öğretti. Aynı durum nesneler için de olacak. Nesnelerin internete bağlandığı dönem sonrasında, nesnelerin birbirleriyle iletişime geçtiği ve sosyalleştiği dönemleri göreceğiz ve bu ciddi bir değişim getirecek.